De fick sommarens mest dansanta jobb

Rahman Ahmed, Taom Chaloemsri, Camila Maciel och Julia Gkogka­ från Kista knep fyra av tolv platser som dansare i föreställningen Nobody’s watching.
Rahman Ahmed, Taom Chaloemsri, Camila Maciel och Julia Gkogka­ från Kista knep fyra av tolv platser som dansare i föreställningen Nobody’s watching.
Fyra ungdomar från Kista och Rinkeby fick drömsommarjobb som dansare i en uppsättning tillsammans med nio andra ungdomar.

– Jag blev superglad när jag fick jobbet, säger Julia Gkogka, 16.

Att Taom Chaloemsri, 17, fyllde i dans som ett intresse på sin ansökan till Rinkeby/Kista stadsdelsförvaltning var en lyckträff. Därmed fick han ett av de efter­traktade jobben som dansare i före­ställningen Nobody’s watching­ som turnerade runt i förra veckan.

– Det var helt nytt för mig, jag visste inte att man kunde få ett ­sådant här jobb, säger han.

Koreograferna och dansarna­ Elin Samuelsson och Emelie Wahlman ville dra i gång ett sommarprojekt för ungdomar och fick napp hos Dans i Stockholms stad och län, DIS.

Via olika kommuner och stadsdelsförvaltningar i länet fick sen tolv ungdomar sommarjobb som dansare i projektet.

Rahman Ahmed, Taom Chaloemsri, Camila Maciel och Julia Gkogka från Kista och Rinkeby är fyra av dem.

– Det här är ett drömprojekt för oss båda. Vi vill visa att dans är ett yrke man kan ha precis som kock eller trädgårdsmästare. Jag hade ett sådant här sommarjobb när jag var 16 år och det blev avgörande för att jag valde det här yrket, säger Emelie Wahlman.

– Det är också roligt att de kommer från så olika kommuner. Stockholm är en ganska segregerad stad så det är underbart att kunna bygga broar på det här sättet, säger Elin Samuelsson.

Vissa av ungdomarna har dansat länge och gått kurser i allt från hip-hop till jazzdans – andra har lärt sig dansa via nätet.

– Jag och mina kompisar kör mycket street och hip-hop, vi freestylar och har lärt oss från you­tube, säger Taom Chaloemsri.

Två veckors slit och träning mynnade ut i den 17 minuter långa föreställningen, där ungdomarna fått vara med och skapa innehållet.

– Vi har satt ihop både solon och duetter själva, säger Rahman Ahmed som kan tänka sig att fortsätta jobba som dansare framöver.

Fakta

Över 2 800 fick sommarjobb

I år sökte 1 516 ungdomar sommarjobb via Spånga/Tensta stadsdelsförvaltning. 1 282 erbjöds sommarjobb, 1 025 av dem tackade ja.

Kista/Rinkeby stadsdelsförvaltning fick in 1 806 godkända ansökningar och kunde ge alla en arbetsplats.

Jobben får sökas av alla som bor i stadsdelen som fyllt 15 år men ännu inte hunnit fylla 20.

Ungdomarna jobbar i tre veckor och lönen ligger på mellan 78 och 125 kronor i timmen.