De fixar ”fett dansgolv” på Tele2 arenas nattklubb

Nathalie Missaoui (Cleo), Isabel Sandblom, Jessica Wejhem och Vanessa Marko, alla med i nätverket Femtastic.
Nathalie Missaoui (Cleo), Isabel Sandblom, Jessica Wejhem och Vanessa Marko, alla med i nätverket Femtastic.
Bra urban musik, fett dansgolv och grymma kvinnor på scen.

Det är konceptet för den nya nattklubben på Solidaritet Arena.

Arrangerar gör rapartisten Cleo, Syster Sol och Vanessa Marko.

26-åriga Årstabon Vanessa Marko jobbar i en mansdominerad musikbransch. Hon menar att de som bestämmer – produktionsbolag, direktörer och klubbägare – alla är män.

När Vanessa Marko och vännerna Nathalie Missaoui, också känd som rapartisten Cleo, och reggae-ikonen Syster sol planerade att erövra musikvärlden tittade de sig omkring och tappade modet lite.

”Shit, här finns bara snubbar”, tänkte Vanessa.

– Det var som om vi var helt osynliga. Överallt satt män i positioner där de bestämde över musikscenen. Existerade vi tjejer överhuvudtaget? Då kände vi att vi måste steppa upp.

Initiativet blev produktionsbolaget och nätverket Femtastic som hjälper kvinnliga artister in i ­musikbranschen.

– Vi är ett kärleksfullt crew som jobbar med att lyfta fram istället för att konkurrera, säger Isabel Sandblom, mer känd som Syster sol.

Reaktionerna kring rörelsen har varit blandade sedan starten 2010, men Vanessa Marko, som även är retorikkonsult, ser igenom kritiken.

– Många har varit positiva men vi har också bemötts med ett rent ointresse. Men det brukar vara så när det finns en hotbild, då möter man det ofta med tystnad och ointresse, men vi väljer att fokusera på hur vi kan påverka positivt istället för att vara kritiska till det som redan är, säger hon.

Allt eftersom har Femtastic nått fram med sin idé och med start den 14 december arrangerar de klubb för blandad publik varje månad på Solidaritet Arena, den nya nattklubben under nya Tele2-arenan.

– Vi har märkt att det finns ett hål att fylla. Många vill ha kvinnliga aktörer som kan locka en kvinnlig målgrupp, men de vet inte riktigt hur. Där hjälper vi till och förhoppningsvis kommer det att stärka vår position i att skapa en scen för kvinnor.

Vilka kommer?

– De som vill ha en varm atmosfär, bra urban musik, ett fett och tillåtande dansgolv och inspirerande, grymma kvinnor på scen!

Fakta

Femtastic har tre år på nacken

Nätverket och produktionsbolaget Femtastic grundades 2010 av Vanessa Marko.

Fokus ligger på att verka för kvinnliga artister och kultur-aktörer i Sverige.

Klubben på Tele2 arena arrangeras en lördag i månaden, med start 14 december.