De fixar golffest för barns rätt att le

Initiativtagaren till välgörenhetsgolfen Cecilia Birke i vitt tillsammans med maken och medarrangören Magnus Birke, Operations Smiles generalsekreterare Cajsa Wiking och förra NHL-spelaren Mats Sundin som deltog i fjolårets tävling.
Initiativtagaren till välgörenhetsgolfen Cecilia Birke i vitt tillsammans med maken och medarrangören Magnus Birke, Operations Smiles generalsekreterare Cajsa Wiking och förra NHL-spelaren Mats Sundin som deltog i fjolårets tävling.
Cecilia Birke och Magnus Birke har genom sin välgörenhetsgolf hjälpt 450 barn till ett bättre liv.
Cecilia Birke och Magnus Birke har genom sin välgörenhetsgolf hjälpt 450 barn till ett bättre liv.
För Cecilia Birke startade engagemanget med ett familjetrauma. Hittills har hennes välgörenhetsgolf i Djursholm dragit in 1 miljon kronor och förändrat livet för 450 barn med gomspalt.

På måndag är det dags för den tredje upplagan av välgörenhetsgolfen på Djursholms golfklubb. Hittills har tävlingen bringat in en miljon kronor till den medicinska hjälporganisationen Operation Smile som opererar barn med gomspalt och andra ansiktsdeformiteter i tredje världen.

Pengarna har räckt till att hjälpa 450 barn.

– Det är fantastiskt. Jag hoppas att vi efter tävlingen kommer att kunna operera ytterligare 250 barn, säger Cecilia Birke som arrangerar välgörenhetsgolfen tillsammans med sin make Magnus.

Hon är personligen djupt engagerad i frågan. I botten ligger ett familjetrauma 80 år tillbaka i tiden. Cecilia Birkes mormor födde tvillingar, varav ett av barnen hade läppspalt.

– Han gömdes undan för att glömmas bort, säger Cecilia Birke.

Pojken var normalbegåvad men placerades på dårhus, lobotomerades och fick sina tänder utdragna.

– Det har varit en stor sorg i vår familj att han blev så illa behandlad. Men min mormor hade inte kunnat göra annorlunda. Man resonerade så på den tiden, säger Cecilia Birke.

Där Sverige var för 80 år sedan är länder som Filippinerna och Indien idag. Barn med läpp- och gomspalt betraktas ofta som en skam och ett verk av djävulen.

Men det finns människor som dedikerat sitt liv åt att hjälpa de drabbade barnen och deras familjer. I nära 25 år har det amerikanska läkarparet Bill och Kathy Magee ägnat sin fritid åt att operera barn med gomspalt i hjälporganisationen Operation Smile.

Även svenska läkare åker ut som volontärer.

– Det är en win-win situation. De opererar barn gratis, men får samtidigt specialistkompetens och ger sitt sjukhus goodwill, säger Cecilia Birke som träffade de amerikanska läkarna för några år sedan och bestämde sig för att hjälpa till.

Att Djursholms golfklubb skulle släppa en dag till ett välgörenhetsevenemang var inte helt självklart, men alla var positiva.

– Första gången var helt sanslös. Det blev så varm och kärleksfull stämning, säger Cecilia Birke.

Förutsättningarna är enkla. Man betalar 2500 kronor för att vara med och spela och bidrar samtidigt till att ett barn opereras.

Välgörenhetsgolfen drar igång klockan 13 på måndag. För den som vill göra skillnad finns det gott om platser kvar. Kanske får du spela i samma boll som Lill-Babs, konstnären Ernst Billgren, krögaren Stefano Catenacci, hockeyprofilen Challe Berglund eller någon annan av de kändisar som ställer upp.

Anmälan sker på mejl till Magnus Birke på: m.birke@binus.se.

Fakta

Grundarna heter Bill och Kathy Magee

Operation Smile är en medicinsk hjälporganisation som skickar ut medicinska volontärer till utvecklingsländer för att operera barn med ansiktsdeformiteter.

Framförallt opereras barn med läpp-, käk- och gomspalt.

En operation kostar runt 2400 kronor, men är kostnadsfri för barnen och deras familjer.

Ingreppet tar mindre än en timme och förändrar ett barns liv för alltid

Bakom Operation Smile står amerikanerna Bill & Kathy Magee.