De flesta mår bra av nya vårljuset – men inte alla

Solljuset och den annalkande våren får de flesta att må bra.
Solljuset och den annalkande våren får de flesta att må bra.
Maria Lorentzon.
Maria Lorentzon.
När vårsolen kommer längtar många av oss ut och en del vill börja träna mer. Men det finns också de som blir deprimerade av ljuset.

Det beror på att vi är olika ljuskänsliga.

Lyser solen i dag? Hur mår du – glad och förväntansfull med stor lust att vara ute, eller lite nedstämd och kanske deprimerad av allt ljus och känslan av krav?

– Våra kroppar ska förhålla sig till förändringen när de ljusare tiderna kommer. Det sker ju ganska raskt. Vi blir lite uppspeedade och uppvarvade och det kan ju leda till att vi får svårt att sova vilket i sin tur kan göra oss deprimerade.

Det säger Arne Lowden, sömn- och stressforskare vid Stockholms universitet. Han har bland annat forskat på hur ljus påverkar oss.

– För de allra flesta innebär ljuset att vi blir piggare och gladare och att vi kan utnyttja tiden bättre. Vistas man mycket ute får man ju dessutom tillskott av D-vitamin som är bra för hälsan.

Att många av oss gärna vill vara ute i ljuset nu märker Göran Sandell, platschef i Tibblehallen.

– Under vinterhalvåret är det fler som simmar här men så här års minskar det. Människor tränar nog hellre utomhus nu. Badet är beroende av om det är kallt att bada ute eller om solen skiner. I gymmet brukar antalet besökare i stället öka framåt sommaren fast där har vi å andra sidan bra beläggning året om, säger han.

En av dem som brukar träna i Tibblehallen är Maria Lorentzon, 48, från Ella gård. Hon är en rutinerad träningsmänniska.

– Jag gymmar alltid en till två gånger i veckan och för mig är det ingen skillnad vilken säsong det är. Jag gör det för styrkan och välbefinnandets skull. Året runt.

Hon tillhör dem som mår bra av solljuset.

– När isen har smält och det är lite mer stabilt underlag springer jag gärna ute.

Men Arne Lowden pekar också på andra orsaker till att människor blir deprimerade så här års.

– Att självmordsstatistiken ökar på våren kan ju dels bero på hur känsliga vi är för förändringar i ljus och mörker men kraven ökar ju också när skolåret börjar ta slut. Många unga som går ut skolan känner stora förväntningar på sig. Krav som de kanske känner att de inte kan leva upp till.

Andra krav kan vara att man vill ha både sig själv och sitt hem i fint skick när det avslöjande ljuset kommer och att vi förväntar oss att vi ska vara glada och lyckliga.

– Vissa människor drabbas ju dessutom varje år av säsongsberoende depressioner. Det kan vara på hösten eller på våren. Ljuset men även mörkret triggar i gång dem.

Hur känns det för dig när vårljuset kommer?

Anna Wagner, 38 år, Danderyd, handlar 
i Täby centrum:

– Härligt. Jag får dåligt samvete om jag är inne eller jobbar. Det blir ett krav att vara ute så mycket som möjligt om det inte är molnigt eller regnar. Men för mig är det bara positivt med ljus och värme.
Linus Hedlund, 23 år, Vallatorp men pluggar 
i Linköping just nu:

– Det är skönt att det inte längre är mörkt när jag åker till och från skolan. Jag känner inga särskilda krav på mig för att det blir ljusare utan tycker bara det är härligt med solen. Jag känner mig piggare och fräschare av den.
Sandy Kayrouz, 24 år, Vallentuna, arbetar 
i Täby:

Jag är som allra lyckligast nu eftersom jag är en riktig sommarmänniska. Jag får bara positiva tankar. Vill slänga på mig min mp3 och ta en långpromenad. Jag har tagit fram min vårjacka som jag inte haft på sju månader.