De gamla får fika – vid sopnedkastet

Korridorerna är smutsiga och pensionärerna i Ångaren tvingas fika vid sopnedkastet.

– Ensamheten blir värre när det inte finns gemensamhetsutrymmen, säger Ulla Héjjas.

– Fönstren har inte putsats på tre år!

Ulla Héjjas har irriterat sig på de smutsiga fönsterglasen i entrén till Ångarens seniorboende i Näsbypark ett bra tag.

Hon flyttade in i sin lägenhet för tre år sedan och sedan dess har fönstren inte tvättats en enda gång.

Många av lägenheterna i Ångaren är topprenoverade och fina men utanför dörrarna ser det helt annorlunda ut.

Fastigheten har i stort sett inte renoverats sedan 60-talet och det är mörkt och slitet i korridorerna. Och städningen fungerar dåligt, tycker Ulla Héjjas.

– Det är smutsigt och väldigt svårt att få rent. Det blir mest att städarna drar över golven med en mopp.

Hon är starkt kritisk till hur fastighetsägaren Akelius sköter boendet och har klagat flera gånger. Trots det händer inget.

Det allvarligaste tycker hon är bristen på gemensamhetsutrymmen för de gamla. Förra året stängdes boendets restaurang och nu finns inte mycket till fikarum kvar.

– Förut kunde man gå till restaurangen och ta en kopp kaffe och prata. Det enda stället vi nu har att umgås på är ett litet rum vid entrén intill sopnedkastet. Det här innebär att jag helst inte tar hit mina vänner. Man blir isolerad. Ensamheten här är stor och när det inte finns gemensamhetsutrymmen blir den ännu värre.

Ulla Héjjas tycker att både Akelius och kommunen har ett ansvar för att förbättra situationen och föreslår att någon av de tomma lägenheterna i husen görs om till ett rum för de gamla att umgås i.

– Det är inga konstigheter och det kostar inte en massa pengar att åtgärda.

Ordförande i Socialnämnden i Täby, Thomas Nilsonne (M), håller med om att pensionärerna behöver ett sällskapsrum och försäkrar att kommunen jobbar på en lösning.

– Klagomålen på Ångaren tar vi på fullaste allvar och jag vill att de ska få någonstans att träffas och få en kopp kaffe. Jag tycker att vi har kommit en bit på vägen. Vi har haft svårt att få kommunikation med Akelius men i dag har vi deras uppmärksamhet.

Akelius regionchef Henrik Källåker säger att han inte har upplevt kommunikationssvårigheter med Täby kommun. Inte heller har han nåtts av några klagomål från Ångaren.

– Men det här bör vi naturligtvis titta på. Det är klart att vi ska städa och putsa fönster regelbundet. Och är det så att det behövs ett gemensamhetsrum får vi försöka bygga det.