De går ut med praktiska erfarenheter av företagande

Liesel Hernandez, William Berg, Rasmus Furtenbach, Josefine Johansson och Lauin Ali har just gått ut handelsprogrammet på Praktiska gymnasiet i Täby.
Liesel Hernandez, William Berg, Rasmus Furtenbach, Josefine Johansson och Lauin Ali har just gått ut handelsprogrammet på Praktiska gymnasiet i Täby.
Carin Fagring.
Carin Fagring.
Fem rosiga studenter i Täby har haft fokus på flyktingar senaste året. Bland annat ett lyckat arbete för Röda korsets butik Kupan i Danderyd.

Ett halvt stenkast från Praktiska gymnasiets studentfirande sitter några flyktingar i solen vid förläggningen på Täby park hotell. Det var de som gav eleverna idén att jobba med flyktinghjälp under deras sista år på Handelsprogrammet.

– Vi ville göra något för att hjälpa dem på riktigt och inte bara kolla på nyheterna.

Det berättar Liesel Hernandez, en av tre elever som gjort armband och sålt till förmån för flyktingarna.

– Vi ville gå dit och leka med barnen och ge dem leksaker. Att ge saker gick bra men inte att gå in till dem.

Hon och hennes kompisar associerade till Medelhavets blåa färg när de skapade armbanden med texten 4kids som de sålde till vänner och familj. Det gav blodad tand.

– Det var den lilla treåriga döda pojken som de hittade vid Medelehavet som satte igång det här. Vi började tänka på vad vi kunde göra.

Deras kurskompisar William Berg och Rasmus Furtenbach har istället jobbat med att utveckla Röda korsets butik Kupan i Danderyd.

– Vi har byggt upp en ny butik i butiken och ett språkcafé, berättar William. Och så har vi startat Instagram- Twitter- och Facebookkonton och ansvarat för marknadsföringen där.

Carin Fagring har varit elevernas mentor. Hon är mycket imponerad av deras insatser.

– Det är så roligt att se hur de verkligen har jobbat med sina uppgifter. Att koppla praktik med skolkunskap är lyckat och det ger eleverna en aha-känsla.