De ger betyg i fyran ett F

Rektor Renata Desselberger och klassläraren Maria Sondell är överens med fjärdeklassarna om att det inte finns någon anledning att stressa elever med betyg redan i fyran.
Rektor Renata Desselberger och klassläraren Maria Sondell är överens med fjärdeklassarna om att det inte finns någon anledning att stressa elever med betyg redan i fyran.
Regeringens och Alliansens överrenskommelse om att testa betyg i fjärde klass på 100 skolor i landet får ett svalt mottagande i Salem.

Ingen rektor har hittills nappat på idén.

– Jag tycker att det är bra med betyg. Men att sätta betyg på fjärdeklassare tror jag kan vara missvisande. Det blir betyg på mognad, inte kunskap, säger Renata Desselberger, rektor på Söderby Friskola.

Lokaltidningen Mitt i har frågat alla skolor i Salems kommun hur de ställer sig till att vara med bland de max 100 skolor som deltar i försöksverksamheten där man inför betyg redan i fjärde klass. Försöket ska börja 2017 och ska utvärderas 2020.

Fyra av sex rektorer har svarat nej på frågan om de tänker ansöka om att delta, däribland Söderby Friskola. Ingen skola har svarat ja.

Även om det är Moderaterna och Folkpartiet som främst drivit frågan om att införa betyg i fyran är det inte beslutat om alliansen i Salem tänker arbeta för att skolor i kommunen ska ingå i försöket.

– Vi har inte pratat om detta inom alliansen i Salem än, men Moderaterna är för betyg i årskurs fyra. Innan vi beslutar något måste vi föra samtal lokalt, säger Lennart Kalderén (M), kommunstyrelsens ordförande.

I Botkyrka är kommunledningen tydligare med var de står i frågan.

– Vi har inget intresse av att låta några skolor i Botkyrka kommun delta i försöket. Det finns ingen vetenskaplig grund för att betyg i lägre åldrar skulle vara bra för lärandet, säger Ebba Östlin (S), ordförande utbildningsnämnden i Botkyrka.

När Lokaltidningen Mitt i besöker Söderby Friskola i Salem frågar vi några fjärdeklassare om vad de skulle tycka om att få betyg i fyran.

– Jag tror att det kan kännas pressande att få betyg i fyran och jag tror inte man lär sig mer för det, säger Felix Wahlund.

Hans klasskamrat Christoffer Thoresen fyller i:

– Det är faktiskt lite skönt att vi inte behöver vara med i försöket.

Men kan det inte vara bra att få ett betyg så att man får reda på om man behöver träna på något ämne?

– Det säger ju lärarna till oss ändå, så det behövs inget betyg för det, säger Izabella Los.

I diskussionen som följer är det tydligt att eleverna inte vill betygsättas än, även om de kan se vissa fördelar med att ha betyg i fyran.

– Betyg kanske skulle göra att elever som inte sköter sig i skolan skärper sig för att de inte vill ha F i betyg. Men det skulle kännas tvingande, säger Felix Wahlund.

Deras lärare Maria Sondell håller med. Hon tror att det finns risk att elever kan må dåligt av tidiga betyg.

– Det innebär att man måste bevisa redan i fyran att man är värd ett betyg. Misslyckas man redan då kan man må dåligt och vara mindre motiverad i skolan, säger hon.

Fakta

Två skolor har inte fattat beslut

Skolor som redan sagt nej:

Parkskolan

Nytorpsskolan

Rönninge skola

Söderby Friskola

Skolor som inte fattat beslut än:

Skogsängsskolan

Säbyskolan

(Har ännu inte diskuterat frågan, väntar på beslut från huvudman.)