ANNONS

De ger desperata föräldrar råd

Att vara förälder är att prövas. Särskilt när barnen är i vissa åldrar. I Sollentuna är hjälpen aldrig längre bort än ett telefonsamtal.
ANNONS

De första två tre åren av ett barns liv får föräldrarna mycket stöd från samhället, men därefter är det tunnsått. Därför startade Sollentuna kommun en hjälplinje där desperata föräldrar kan få handfasta råd 2008.

Telefonen bemannas av socialtjänstens skol- och familjeteam varje torsdag mellan klockan 12 och 15. Telefonnumret är teamets vanliga, 08-579 223 56, och föräldrar är välkomna att ringa även andra tider, men då svarar personalen i mån av tid.

– Samtalen kan handla i stort sett om vad som helst, från konflikter om nattning och påklädning, till hur man får sitt barn att inte sitta vid datorn för mycket, till drogmissbruk och sexuella övergrepp, säger Maria Westphal familjebehandlare.

Den som ringer har möjlighet att vara helt anonym. Tanken med hjälplinjen är att göra det enklare för föräldrar att kunna be om hjälp.

– Det har vi lyckats med. Vi har gjort det ofarligt att be om hjälp. Nu når vi föräldrarna innan problemen har vuxit sig för stora, säger Lars Johansson familjebehandlare.

– Ibland räcker det att få höra att det man går genom är vanligt förekommande, säger Maria Westphal.

Men än är det inte så många som känner till att föräldra- telefonen överhuvudtaget finns. Under de tre år som numret varit igång har ett 100-tal föräldrar ringt.

Fakta

Så kan du göra

Välj dina strider. Det är ok att komma till förskolan i pyjamas ibland.

Förbered barnet. Berätta vad ni ska göra härnäst.

Fokusera på det som funkar. Är det alltid bråk kring teven på morgonen så kanske det inte är värt att slå på den.

Dela bördan mellan föräldrarna. Byt av varandra när det är jobbigt.

Ta hand om dig. Man är mer konfliktbenägen när man är stressad, trött och hungrig.

Källa: Skol- och familjeteamet Sollentuna