De ger trygghet efter rånvåg

Ung&Solt är ute på nätterna och vandrar så att folk ska kunna känna sig trygga. Shervin Mehdi Nejad, näst längst till vänster, är ordförande för föreningen.
Ung&Solt är ute på nätterna och vandrar så att folk ska kunna känna sig trygga. Shervin Mehdi Nejad, näst längst till vänster, är ordförande för föreningen.
De senaste veckornas personrån har väckt oro i Farsta. Nu försöker föreningen Ung&Stolt synas ännu mer ute på gatorna.

– Vi har pratat med många som har sagt att de är rädda, säger Shervin Mehdi Nejad

Sedan den 15 november har fyra personer blivit rånade runtom i centrala Farsta. Brotten har ägt rum mellan klockan 20.30 på kvällen och sju på morgonen. Enligt polisen rör det sig i samtliga fall om flera gärningsmän i ung ålder.

Föreningen Ung&Stolt ger sig varje kväll ut på nattvandring för att skapa en lugn och trygg atmosfär i stadsdelen. Ordföranden Shervin Mehdi Nejad har märkt av en ökad oro till följd av personrånen.

– Flera har kommit fram till oss och sagt att de är lite rädda. Därför har vi försökts synas ännu mer. Speciellt på helgkvällar brukar vi försöka synas utanför tunnelbanan när folk är på väg hem. Det blir en trygghet och folk säger att det är skönt att vi är där. Ibland har det också hänt att vi har följt hem folk till deras port. Vi försöker vara till hands hela tiden.

Vad skulle ni göra om ni såg ett rån äga rum?

– Först skulle vi gå in och avbryta. Och när vi väl vet vilka de är skulle vi lägga alla våra resurser på att få in dem i våra lokaler och få dem att sluta helt och hållet med det. Ungdomar brukar lyssna på vad vi säger.

Shervin Mehdi Nejad har själv en bakgrund som kriminell och har därför lätt att prata med unga som har halkat in på den banan.

– Vi är ganska tydliga med att vi själva är härifrån och har en historia bakom oss. Det brukar de flesta respektera. Vi har inte hamnat i tjafs hittills.

Ung&Stolt är ute och nattvandrar fram till klockan ett på vardagar och fyra på morgonen på helger. Shervin är övertygad om att deras arbete gör skillnad.

– Sedan vi började med vandringarna runt Farsta centrum har kriminaliteten minskat, säger han och hänvisar till statistik från Atrium Ljungberg, fastighetsbolaget i Farsta som sponsrar nattvandringen.

– Vi har lyckats fånga några yrkeskriminella och fått dem att vända på livet och sluta med droger. Nu gör de något annat så vårt jobb har gett resultat.