ANNONS

De ger tummen ner för Arrivas nya bud om bussar

Att ta sig hem till Östra Byle är allt annat än enkelt. ”Det har funkat ganska bra förut men nu är det hopplöst” säger Isabelle Elmroth Spång, här tillsammans med sonen Vilgot.
Att ta sig hem till Östra Byle är allt annat än enkelt. ”Det har funkat ganska bra förut men nu är det hopplöst” säger Isabelle Elmroth Spång, här tillsammans med sonen Vilgot.
<b>Så drabbas vi av nedskärningen. </b>Susanna Sundqvist, 40, förskole­chef på Lilla ­Balder:  "Vår personal har fått det väldigt besvärligt att komma till och från jobbet. Vi ska snart nyrekrytera och det kommer att bli svårt som förbindelserna ser ut nu."
<b>Så drabbas vi av nedskärningen. </b>Susanna Sundqvist, 40, förskole­chef på Lilla ­Balder: "Vår personal har fått det väldigt besvärligt att komma till och från jobbet. Vi ska snart nyrekrytera och det kommer att bli svårt som förbindelserna ser ut nu."
&lt;b&gt;Så drabbas vi av nedskärningen. &lt;/b&gt;Simon Säther, 16, skolpendlar mellan Byle och Täby:  &quot;Jag saknar att kunna gå av vid skolan utan att byta och frysa utomhus. Förut var jag hemma 15:15 eller 15:20. Då bara en kvart eller 20 minuter efter att skolan slutade. Nu kommer jag hem antingen 15:35 eller 15:50.&quot;
<b>Så drabbas vi av nedskärningen. </b>Simon Säther, 16, skolpendlar mellan Byle och Täby: "Jag saknar att kunna gå av vid skolan utan att byta och frysa utomhus. Förut var jag hemma 15:15 eller 15:20. Då bara en kvart eller 20 minuter efter att skolan slutade. Nu kommer jag hem antingen 15:35 eller 15:50."
&lt;b&gt;Så drabbas vi av nedskärningen. &lt;/b&gt;Diana Alexandrova, 48, jobbpendlar till Danderyds sjukhus:  &quot;Jag går betydligt tidigare från jobbet för att hinna till mitt barns förskola innan den stänger. Sedan blir det en lång promenad från Jarlabankes bro sista biten.&quot;
<b>Så drabbas vi av nedskärningen. </b>Diana Alexandrova, 48, jobbpendlar till Danderyds sjukhus: "Jag går betydligt tidigare från jobbet för att hinna till mitt barns förskola innan den stänger. Sedan blir det en lång promenad från Jarlabankes bro sista biten."
Med fem nya morgonturer vill Arriva kompensera för bussbantningen i Östra Byle.

Men protesterna tystnar inte.

– Jag vet fortfarande inte hur jag ska ta mig hem från jobbet, säger Isabelle Elmroth Spång.
ANNONS

Det var för två veckor sedan som Mitt i kunde berätta om förändringarna för buss 611. Tidigare har linjen gått hela vägen till och från Östra Byle men nu är den förkortad och har Täbyvägen som ändhållplats.

Inte minst har många barn fått det besvärligt. I stället för att kunna åka direkt till skolorna utmed -Täbyvägen tvingas de ta 610 eller 616 för att sedan byta buss. Väntan, långa restider och förseningar har blivit vardagsmat.

Efter högljudda protester satte sig trafikplanerarna på Arriva i möte förra veckan, för att se om det gick att göra något åt situationen. På torsdagen kom resultatet. Det blir fem nya avgångar på en av anslutnings-bussarna på morgonen. I övrigt – ingenting.

En av de som drabbats av nedskärningen är Isabelle Elmroth Spång som bor i Östra Byle men jobbar i Solna. Hon är helt beroende av bussen.

– Det har funkat ganska bra förut men nu är det hopplöst.

Hon är på väg hem med sonen Vilgot och är trött efter en lång eftermiddag på bussen. Arrivas nya besked duger inte, enligt henne. Att ta sig hem är fortfarande krångligt och tidskrävande.

– Det bästa jag kan göra nu är att ta mig till Jarlabankes bro. Därifrån blir det en promenad på 20 minuter och det vill man helst undvika i den här kylan.

Jenni Egeland är informatör på Arriva. Hon förstår att det funnits frustration men tror att det kommer att bli bättre nu.

– Tanken är att det ska bli betydligt smidigare byten med de här extra avgångarna, säger Jenni Egeland.

ANNONS

Enligt henne behövs inte några andra förbättringar. Eftermiddagstrafiken till Östra Byle funkar fint, är uppfattningen på Arriva.

– Vi tycker att det här är en bra lösning för våra resenärer, säger Jenni Egeland.

Det är många som inte håller med henne. På Facebook finns numera en protestgrupp med över 500 personer som vill ha tillbaka direktbussen.

Bland annat konstateras att en hel del barn fortfarande är tvungna att korsa en stor väg för att kunna byta buss.

Även Täbys politiker har synpunkter. Kommunalråden Leif Gripestam (M) och Annica Nordgren (C) hävdar båda att förändringen inte funnits med i de förslag som Arriva tidigare presenterat för trafiken.

– Man måste kunna ta sig till och från jobbet med kollektivtrafik, åtminstone under rusningstrafik. Allt annat är oacceptabelt, säger Annica Nordgren.

Fakta

Kräver skolbuss

Enligt Arriva var det för få resenärer mellan Östra Byle och Erikslund.

De som bor i Östra Byle har numera 63 procent färre turer när de ska hem.

Flera boende i området kräver nu kommunal ­skolbuss.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.