De gick skallgång – hittade död man

Tove Jansson, Tanja Sima, Theres Abrahamsson och Madeleine Parkeborn är med i Missing people Stockholms ledningsgrupp.
Tove Jansson, Tanja Sima, Theres Abrahamsson och Madeleine Parkeborn är med i Missing people Stockholms ledningsgrupp.
Madeleine Parkeborn från Sätra har tagit hand om hemlösa katter och gått kurs i hjärt- och lungräddning. Nu är hon en av närmare 2 000 stockholmare i organisationen Missing people.

– Jag har alltid gillat känslan att hjälpa till, säger hon.

Vid sjutiden på morgonen förra söndagen gick ett sms ut till alla som anmält sig som frivilliga hos Missing people. Några timmar senare samlades ett 50-tal personer vid Bäckahagens skola mellan Bandhagen och Högdalen för att leta efter en man som varit försvunnen sedan oktober.

– Det är fantastiskt att så många dök upp med kort varsel en grå regnig söndagsmorgon i november, en dag som dessutom råkade vara Fars dag, säger Madeleine Parkeborn.

I somras gick hon av nyfikenhet in på den ideella organisationens hemsida och registrerade sig. I dag är hon gruppledare och har varit med och startat upp organisationen i Stockholmsområdet.

– Mina barn har nyligen flyttat hem­ifrån och jag kände att jag hade mer tid. Jag jobbar heltid, men några timmar kan man alltid avvara på sin fritid. Jag tänker att det lika gärna skulle kunna vara en anhörig till mig som försvann, och på hur otroligt maktlös man skulle känna sig. Man skulle vilja ha all hjälp man kan få.

Vi träffar Madeleine Parkeborn och ytterligare tre från ledningsgruppen i närheten av platsen där de för en och en halv vecka sedan gick skallgång. Precis som då är det en gråmulen dag.

71-årige Leif Pettersson från Sved­myra går förbi den varselvästklädda gruppen och saktar in på stegen.

– Är ni ute och letar igen? frågar han och berättar att han läst om att de var här i helgen och hittade en person.

– Det är jättebra, de har resurser som inte polisen har, säger han.

Enligt Madeleine Parkeborn var det dubbla känslor när en av skallgångsgrupperna efter bara två timmar hittade en död person i en skogsdunge. Det visade sig senare vara den försvunna mannen som de letade efter. Enligt polisen finns inget som tyder på att han varit utsatt för brott.

– Att hitta en död person är omtumlande. Samtidigt som det var sorgligt kändes det bra att de anhöriga äntligen kan få ett slut.

Innan Missing people börjar leta efter en försvunnen person kontaktar de alltid polisen. Peter Nylind är ordningschef vid Söderortspolisen och ser positivt på engagemanget. När personer varit borta en längre tid och där ingen misstanke om brott finns är polisens resurser begränsade.

– Vi ser Missing people som ett komplement till vårt arbete, säger han.

Fakta

8 200 medlemmar

Organisationen Missing people Sweden startade i Göteborg i januari 2012. Totalt hade i början av förra veckan drygt 8 200 personer anmält sig som frivilliga att delta i skallgångar. Cirka 1 800 av dem är stockholmare.

Varje år anmäls 6 000–7 000 personer som försvunna till polisen. De flesta kommer till rätta, men 25–35 personer gör det inte, enligt Rikskriminalpolisen.

Källa: Brå, Missing people