De gjorde egna filmer inför ung filmfestival

Jonatan Elinder, Albin Heijkenskjöld, Annika Bennsten, Cathy de la Cruz, Peter Strante och Josefine Yohannes tittar på ett filmklipp.
Jonatan Elinder, Albin Heijkenskjöld, Annika Bennsten, Cathy de la Cruz, Peter Strante och Josefine Yohannes tittar på ett filmklipp.
Skolans korridorer förvandlades till scener och eleverna blev skådisar. Adolf Fredriks musikklasser har fått besök av Stockholms filmfestival Junior.

För fjortonde året arrangeras Stockholms filmfestival Junior. Filmaktiviteter under våren avslutas med själva festivalen i april.

Just nu besöker filmpedagoger skolelever runt om i Stockholm. Alla grundskoleklasser har fått möjlighet att vara med.

– Vi vill inspirera unga till att göra film och visa att det inte är så komplicerat. Att de vill fortsätta med film på ett eller annat sätt är vårt mål. Men annars har de i alla fall fått prova, säger Matilda Mattisson, producent för Stockholms filmfestival Junior.

Förra veckan fick en sjundeklass på Adolf Fredriks musikklasser besök. Dessutom fanns en hedersgäst – den amerikanska regissören och filmpedagogen Cathy de la Cruz – på plats, som under ett par dagar följde med i skolorna för att guida i filmskapandet.

Klassen delades in i grupper och fick skriva manus innan de började filma. En grupp spelade in en antimobbningsfilm.

– Det här var roligare än jag trodde, säger gruppens utvalda regissör, Albin Heijkenskjöld, mellan tagningarna.

Han har tidigare spelat teater, men tänker att film kan vara något att fortsätta med.

– Jag har en planerad karriär att bli operasångare, och det finns ju en hel del operafilmer.

Även klasskompisen och filmkollegan Natalia Öhgren gillade dagens lektion.

– Det är annorlunda och jätteroligt. Jag går på teaterskola och har spelat in reklamfilm, men det känns ändå annorlunda att göra det med klassen.

När grupperna var färdiga med sina inspelningar fick de redigera filmerna. Och trots att filmskapandet är nytt för de flesta är det ändå många som kommit i kontakt med rörlig bild.

– De gör ganska mycket film utan att de tänker på vad de gör när de filmar varandra med sina mobiler. I dag är det många som har tillgång till smartphone och redigering. Vill man prova finns det möjlighet, säger Matilda Mattisson.

Ett urval av skolklassernas filmer kommer att visas under festivalen.

Fakta

Unga filmer från 25 länder

Stockholms filmfestival Junior startade år 2000 och vänder sig till åldern 6–16. Årets festival äger rum den 15–20 april.

Förutom att visa ungdomsfilmer från cirka 25 länder och utvalda skolfilmer arrangerar Junior även filmverkstäder, seminarier och workshops.