ANNONS

De gjorde uppror när förskolan skulle stänga

”Stadsdelsförvaltningen har mycket kvar att göra för att återvinna vårt förtroende”, säger Ola Abrahamsson i mitten, omgiven av Karin Elfving­ till vänster, Frida Hållander och Nese Demirtas till höger.
”Stadsdelsförvaltningen har mycket kvar att göra för att återvinna vårt förtroende”, säger Ola Abrahamsson i mitten, omgiven av Karin Elfving­ till vänster, Frida Hållander och Nese Demirtas till höger.
Personalflykt, vikariekarusell och bristande rutiner. Till slut startade föräldrarna till barnen på förskolan Växthuset ett föräldrauppror.

Stadsdelen håller med om att situationen är illa – och nu har föräldrarna vunnit en delseger.
ANNONS

Engagemang lönar sig. Det är föräldrarna till barnen i förskolan Växthuset på Ekholmsvägen i Skärholmen ett bevis på. I nästan två år har förskolan befunnit sig i en nedåtspiral med personalflykt, sjukskrivningar och vikariekarusell.

Följden blev bristande rutiner och otryggare barn, som inte alltid kände de personer som tog hand om dem. Försämrad hygien, inställda utflykter och en läroplan som inte alltid följdes, var andra negativa effekter.

Till slut fick föräldrarna nog, berättar några av dem när vi träffas i Ekholmens parklek.

– Droppen kom för några veckor sedan. Då beslöt de att barn som kom före klockan 8 skulle vara på en annan förskola på morgonen, och de barn som var kvar klockan 16 skulle flyttas till den förskolan under resten av dagen, berättar Frida Hållander.

Hon och andra föräldrar bildade en föräldragrupp. Sedan tog de kontakt med stadsdelsförvaltningen. Ett första möte hölls i slutet av maj, bland annat med stadsdelsdirektören Susanne Leinsköld och Britt Karlsson, avdelningschef för förskola och fritid. De erkände att de misslyckats med att rekrytera personal och varit dåliga på att ge löpande information.

Och så presenterade de sitt förslag: att (åtminstone tillfälligt) stänga Växthuset och placera ut de 29 barnen i andra förskolor i stadsdelen. Orsaken var att de var rädda att inte lyckas rekrytera nya förskollärare till Växthuset, där den sista kvarvarande förskolläraren går i pension den 17 juni.

Men det gick föräldrarna inte med på.

– Vi har valt den här förskolan för att vi egentligen tycker om den. Den är liten med bara två avdelningar och det är ovanligt i Skärholmen, säger Karin Elfving och får medhåll av de andra.

– Att flytta barnen till andra förskolor skulle bara öka stressen där. Vi vill ha en hållbar struktur på Växthuset, och inte splittra barnen, säger Frida Hållander.

ANNONS

Nu har föräldrarna vunnit en delseger. I början av juni höll ett nybildat föräldraråd ett nytt möte med stadsdelsförvaltningen. Nu blev beskedet att Växthuset får vara kvar.

– Vi tog till oss att föräldrarna vill ha kvar förskolan. Nu jobbar vi för det. Men vi måste få fram minst en förskollärare. Vi har annonser ute, men problemet är att det är så ont om förskollärare. Barnskötare finns däremot, säger Britt Karlsson.

Hon förstår föräldrarnas ilska. Däremot tillbakavisar hon kritiken om att de inte skulle ha fått reda på orsakerna till turbulensen.

– Sjukskrivningarna som inledde nedåtspiralen berodde inte på arbetsmiljön, utan var medicinskt grundade. Enskilda personalärenden kan vi inte gå in på.

Föräldrarna tycker att stadsdelförvaltningen agerat alldeles för sent. Men de har också fått ett kvitto på att kamp kan löna sig.

– Tack vare vårt arbete har de fått lite fart. Det är ett budskap vi vill förmedla till andra föräldrar: Våga säga ifrån, säger Nese Demirtas.

Fakta

Tar inte in fler barn

Förskolan Växthuset blir kvar i höst, förutsatt att man lyckas anställa minst en förskol­lärare. Barnskötare finns.

Föräldrarådet har fått löfte om att man inte ska ta in fler barn till Växthuset förrän­ läget blivit stabilt. Just nu finns 29 barn (man kan egentligen ta in upp till 34 barn).

Föräldrarådet och stadsdelen ska ha två möten under­ hösten för att följa upp situationen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.