De gör årets hemligaste dessert

I bageriköket på Lilla Essingen har Conrad Tyrsén och Ted Johansson skapat årets Nobeldessert, som enligt dem är det mest avancerade som gjorts tillw en Nobelmiddag.
I bageriköket på Lilla Essingen har Conrad Tyrsén och Ted Johansson skapat årets Nobeldessert, som enligt dem är det mest avancerade som gjorts tillw en Nobelmiddag.
Nobeldesserten kommer att serveras på denna speciella Nobel-tallrik.
Nobeldesserten kommer att serveras på denna speciella Nobel-tallrik.
I kväll serveras Conrad Tyrséns och Ted Johanssons efterrätt till kungen och alla de andra celebriteterna på årets Nobelmiddag.

På Lilla Essingen har de i snart ett år lagat, smakat och gjort om – allt i största hemlighet.

Resultatet ska vara något helt unikt.

Förra året serverade Conrad Tyrsén och Ted Johansson körsbär i alla tänkbara former kombinerat med pistageklädd mascarpone på nobeltallriken. I år kommer desserten på årets viktigaste middag att bli något utöver det vanliga.

I deras gemensamma bageri Dessert & Choklad Stockholm på Lilla Essingen har de spånat, kokat, smakat och bakat sedan i februari.

– I år har vi tänkt ett steg till och verkligen fått in Nobeltemat, man kommer att förstå när man ser tallriken. Det här är det mest avancerade som någonsin gjorts på en Nobelmiddag, berättar Ted Johansson.

De provlagade från början fyra desserter som en jury fick bedöma, innan det bestämdes vilken de skulle arbeta vidare på.

De senaste fyra dagarna har de tillsammans med ett par medhjälpare jobbat hårt med att förbereda desserterna som har utformats med hjälp av avancerade konditortekniker.

– Det är som att gå in i en bunker i fyra dagar, det finns inget annat att göra än att jobba tills man är klar, säger Conrad Tyrsén.

Men desserten ska även passa ihop med resten av menyn. I år har Andreas Hedlund, gastronomiskt ansvarig på Stadshusrestauranger, och Fredrik Björlin, från Artipelag, skapat menyn. Under året har de spånat ihop med Conrad och Ted för att få rätterna att lyfta varandra.

– Gästerna ska bli lagom mätta, så man kan inte ha tre tunga rätter och inte heller tre för lätta rätter, säger Andreas Hedlund.

Menyn för året ska vara lite smäckrare och mer visuell än förra årets ganska rustika måltid med gravad röding och fasan med kantareller.

– Vi har provlagat menyn säkert tio gånger och det har hänt ganska mycket från den ursprungliga idén. Det är en härlig process, säger Andreas.

För när det i kväll gäller på riktigt är det inget som får gå fel. Ett minutschema är upplagt för när man får gå var för att inte störa varandra eller gå i vägen för SVT:s filmkameror.

– Det är trångt bakom kulisserna och minuttajming för att få allt att klaffa, säger Andreas.

Den slutgiltiga desserten, som precis som resten av menyn, omges av ett stort hemlighetsmakeri, avslöjas först i kväll klockan 19. Efter att desserten är serverad kommer en film att läggas upp på Dessert & Choklads hemsida, där man kan få se hur Conrad och Ted gjort rätten.

– Som tittare kanske man inte förstår hur avancerad den är. Men vi hoppas att folk ska förstå temat när de ser den och tänka ”hur sjutton gör man den där?”. Det är inget man gör hemma direkt, vi har verkligen använt allt vårt hantverkskunnande, säger Ted.

Det är som att gå in i en bunker i fyra dagar och jobba tills man är klar.Conrad Tyrsén

Fakta

112:e Nobelmiddagen i kväll

Nobelfesten anordnas i Blå hallen i Stadshuset för 112:e året och direktsänds av SVT.

Till Nobelprisets 90-årsjubileum 1991 skapades en speciell Nobelservis av Karin Björquist, som sedan dess används på Nobelfesten.

Middagen börjar serveras i kväll klockan 19 och efter att desserten är serverad kommer en film på hur den är skapad att ligga på: www.dessertochchokladstockholm.com.