De gör fint i soprummen

Ett tiotal arbetslösa ungdomar har fått jobb som sopvärdar, avlönade av bostadsbolag och arbetsförmedlingen.

– Vi hoppas att detta minskar ungdomsarbetslösheten, säger initiativtagaren Dervis ”Dennis” Aksay.

En medelålders kvinna kommer ivrigt in med händerna fulla med sopor i ett av Jordbros soprum på Moränvägen.

21-årige Thobias Klasson avbryter henne hastigt.

– Inte där, inte där, lägg dem här i stället. Och det där slänger du här borta, säger han vänligt men bestämt och öppnar tunnan för plastförpackningar.

Thobias Klasson, numera sopvärd i området, hängde tidigare mest vid Haninge centrum, hade inget att göra, berättar han.

– Jag gjorde bara dumheter. Det bästa med detta är att man städar sitt hemområde, jag bor själv här på Moränvägen och känner många av dem som kastar sopor här. Jag har koll på dem.

Han har tillsammans med andra städat, målat och satt upp skyltar i soprummet.

för bara någon månad sedan var det ”kaosartat” runt Jordbros soprum, får vi höra.

Källsortering har inte varit speciellt prioriterat och ofta har soprummen varit överfulla.

– Soprummen har varit som soptippar och vi har inte lyckats lösa det. Det är ungdomarnas förtjänst att det blivit bättre, säger Haninge bostäders förvaltningschef Anders Ramqvist.

Dervis ”Dennis” Aksay är ordförande i X-cons Haninge, en organisation för före detta kriminella och missbukare. För 1,5 år sedan fick han Stena fastigheter att nappa på idén med att arbetslösa ungdomar kunde hjälpa till med sophanteringen och städningen i områdena runt Handenterminalen.

Efter oroligheterna i Stockholms förorter i våras fick han igång ett likadant men större projekt i Haninge bostäders områden i centrala Jordbro, som varit igång en månad.

– Vi hoppas att allt fler bostadsföretag nappar. Förutom att det städas så visar ju ungdomarna vad de gör för andra ungdomar, de håller koll och det minskar skadegörelsen. Vi hjälper ungdomar som haft det tufft, som varit i utanförskap, men vi försöker även få in ungdomar som bara vill ha ett extrajobb, säger Dennis Aksay.

En av dem som uppskattar ungdomarnas jobb är John Asoro, 70, som bott på Moränvägen i många år.

– Det har sett förskräckligt ut på helgerna. Föräldrar skickar ner sina ungar som inte ens når upp till soplocken, klart att soporna hamnar utanför. Jag tycker det är jättebra att pojkar och flickor hjälper till med detta, säger han.

Det finns över 700 unga arbetslösa mellan 18 och 24 år i Haninge, den högsta siffran sedan 90-talets mitt, och i Jordbro bor flest.

– Utmaningen är att fånga upp ungdomar som saknar kontakt med myndigheter eller av någon anledning inte går i skolan, säger Emilija Pavlovic-Stankovic, sektionschef vid arbetsförmedlingen Haninge/Nynäshamn.

Thobias Klasson, 21, Gustav Johansson, 27, och Jenny Fridberg, 16, är tre av de ungdomar som städar och fräschar upp soprum åt Haninge bostäder i Jordbro.

Fakta

Nästan 8 av 100 unga går utan jobb

Andelen unga arbetslösa i Haninge mellan 18 och 24 år är 7,6 procent. I landet är siffran 8,3 procent och i Stockholms län 6,7.

Man måste gå tillbaka till 1997 för att hitta lika hög arbetslöshet.

Är du ung och långt ifrån jobb eller studier, och kanske lämnat skolan utan betyg, så är Arbetsförmedlingen och Ungdomsteamet två verksamheter du kan vända dig till för hjälp i Haninge.

Källa: Arbetsförmedlingen