De gör podd med mormor

”I början var jag lite försiktig, men nu när jag vet att de kan klippa bort saker kan jag vara lite tramsigare”, säger Birgitta Sjöberg och skrattar. 
I mitten Anton Jordås och till höger Jon Jordås.
”I början var jag lite försiktig, men nu när jag vet att de kan klippa bort saker kan jag vara lite tramsigare”, säger Birgitta Sjöberg och skrattar. 
I mitten Anton Jordås och till höger Jon Jordås.
Varje vecka träffas ­bröderna Anton och Jon Jordås och mormor Birgitta Sjöberg för att prata om livet i sin nya podd.

– Jag hade aldrig hört talas om podcastradio innan, säger Birgitta.

Det doftar kaffe i Antons etta på Eriksdalsgatan. Fikat är framdukat, precis som alltid när det är inspelningsdags. Den här gången har mormor Birgitta tagit med sig hembakade kanelbullar, äppelrulltårta och klassiska jitterbuggare.

– Det är så kul att få träffas regelbundet och få veta massa saker om sina barnbarn, det är det bästa med alltihop, säger hon och ler varmt.

Idén till den ovanliga podcasten föddes i somras. Jon, 31, som ­tidigare har jobbat med radio, funderade över att nästan alla poddar görs av jämnåriga med liknande erfarenheter. Han tänkte att det vore roligt att ha med mormor och lillebrorsan Anton, 21, och de var inte sena att haka på.

– Mormor har till och med stickat ett puffskydd till mikrofonen, säger Jon och håller fram den blårosa skapelsen.

– Nej, nej, virkat har jag, rättar hon och de börjar skratta alla tre.

De halvtimmeslånga avsnitten är fulla av olika erfarenheter och synsätt. De pratar om hur man bemöter griniga tanter, om mode nu och då och om hur de ser på ­naturen.

– För dig är det ju ett ställe att hämta lugn och ro, medan jag bara blir stressad av att inte veta var jag är, säger Anton.

Han är uppvuxen i stan medan Birgitta, som växte upp 50 år ­tidigare på Ljusterö, hade utedass, gick en halvtimme till skolan och tvättade sig i stort sett till jul.

– Det fanns inte på kartan att man skulle duscha varje dag som ni gör, säger hon och barnbarnen skakar chockat på huvudet.

Reaktionen från lyssnarna har varit att det är en mysig podd, och många har hört av sig och sagt att de önskar att de också hade pratat så öppet med sina äldre släktingar medan de levde.

För Birgitta är det viktigt att hänga med i utvecklingen och inte vara en bakåtsträvare, och hon funderar nu på att försöka sälja in podden till PRO.

– Jag känner många äldre som är rädda för ungdomar och när jag säger att jag har träffat Antons pojkvän tycker de att det är suspekt med gaypojkar. Det är viktigt att yngre inser hur det var förr, och att vi inser hur det är i dag, att varenda unge har dator i mobil­telefonen. Vi borde ju ta vara på deras kunskap!

Tekniken har ju exploderat under din livstid. Vad tror du kommer härnäst?

– Ja, man undrar ju om det kan hända något mer. Jag hörde om bilarna som ska köra sig själva, men kanske att jag klarar mig ­undan det, haha!

Vad är målet med podden då?

– Inspelningarna, att få träffas och prata regelbundet, säger Birgitta utan att tveka.

– Ja, vägen är nog faktiskt målet, kanske att skapa mer förståelse mellan olika generationer, ­säger Jon.

Anton tittar upp i taket och suckar dramatiskt.

– Men gud vilka pretentiösa svar! Kan inte någon bara säga att vi vill ha en tvåtimmarsshow i p4?

Lyssna på: mormor.jonj.se

Man måste försöka hänga med och inte vara en bakåtsträvare.Birgitta, 78

Fakta

Podcaststudion i Luma lägger ner

De flesta som spelar in poddar gör det privat, precis som mormor och barnbarnen.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om podcaststudion som öppnade i Luma i Sjöstan i september och där vem som helst har kunnat spela in gratis.

Intresset har varit stort men studion stänger ändå på fredag, 13 december, som planerat.

Tanken var att marknadsföra Luma vilket man tycker att man lyckats med.