De gör Sveriges bästa taco

Tobias Lund och Benjamin Lara knep vinsten i ”The Stockholm Taco Experiment”, en amatörkocktävling de snubblade över på internet. ”Det var en blogg vi följer som skrev om den. Vi anmälde oss bara veckan innan”, berättar Benjamin Lara.
Tobias Lund och Benjamin Lara knep vinsten i ”The Stockholm Taco Experiment”, en amatörkocktävling de snubblade över på internet. ”Det var en blogg vi följer som skrev om den. Vi anmälde oss bara veckan innan”, berättar Benjamin Lara.
Fredagsmyset har fått sina kungar korade. Tobias Lund och Benjamin Lara från Orminge gick förra söndagen vinnande ur striden om Sveriges bästa taco.

På Debaser Slussen gick förra söndagen amatörkocktävlingen ”The Stockholm Taco Experiment” av stapeln med deltagare från hela landet. Och Ormingeborna Benjamin Lara och Tobias Lund fick, förutom juryn med El Taco Trucks Nikola Adamovic och kokboksförfattaren Jonas Cramby, även de 200 gästerna på fall med sin köttfria taco.

– Det var oväntat att vi vann båda priserna, säger Tobias Lund.

Med ett recept på chipotle- och porterkokt seitan och en chilisås som fått koka i tio timmar och toppats med koriander gick segern till Nacka.

– Du kan inte äta en taco utan koriander, säger Tobias Lund.

Han berättar att i USA får man sällan en taco eller burrito utan kryddan – koriandern har en speciell plats i vad som gör en god taco.

– Man kontrar ut limens syrlighet med de lite tunga smakerna i den rökta chilin med korianderns metalliska smak, förklarar Benjamin.

Tobias Lund spenderade fem månader i San Fransisco där han åt en hel del tacos och burritos.

– Jag funderade över en chilisås som jag åt där i Kalifornien, så jag började testa en massa olika ingredienser som kunde vara i. Det blev sjukt bra, eftersom vi lade så mycket tid på att förbättra receptet.

Såsen tog åtta månader att förfina och ett år efter att Tobias kommit hem från USA sitter de nu i köket i lägenheten de delar, som kulinariska mästare. Båda älskar att laga mat och Tobias som är vegan är noga med vad han stoppar i sig.

Vinsten kom som en överraskning för dem båda – det var ganska sent in i den tre timmar långa tävlingen som de insåg att de hade en ärlig chans att ta hem guldet.

– Jag hade bara smakat på alla komponenter innan tävlingen, det var först en timme in som jag smakade på den fullständiga tacon, då kände jag ”pang, den här är riktigt, riktigt bra”, säger Benjamin.

Innan gästerna fick chansen att prova killarnas bidrag serverades de ett shotglas lemonad.

– Om man kommer och har ätit åtta köttacos, som innehåller mer fett och smaker som man inte kan få fram utan kött, ville vi att man skulle kunna rensa munnen innan de åt vår taco, förklarar Tobias.

Förutom äran vann de båda även en resa till New York. Och vinst- tacon – den får gästspela på El Taco Truck i Stockholm i sommar.

Fakta

Så svänger du ihop vinnande tacos – på cirka sex timmar

Tacodeg

8 dl seitan vetegluten

1 dl sojamjöl

400 g tofu

5 dl vatten

4 msk tomatpuré

2 tsk grovmalen svartpeppar

2 tsk vitlökspulver

2 tsk lökpulver

2 tsk rökarom

2 tsk salt

2 tsk paprika

2 tsk chipotlepulver

2 msk grönsaksfond

2 msk olja

2 msk ljus sirap agave­nektar

Buljong

3 flaskor carnegie porter

1 grönsaksbuljongtärning

2 msk grönsaksfond

7 dl vatten

2 tsk grovmalen svartpeppar

2 dl tomatjuice/passerade tomater

1 tsk rökarom

2 anchochili

2 chipotle

Gör så här

n Blanda seitan och sojamjöl i en bunke. Mixa övriga ingredienser till en jämn smet. Blanda ner de blöta ingredienserna i veteglutenet och rör om hastigt med en gaffel tills allt är blandat.

n Knåda degen i cirka 5 minuter och låt den sedan vila i 15 minuter. Blanda ingredienserna till buljongen.

n Linda in seitan-degen i en silduk och knyt åt sidorna som en stor smällkaramell. Koka upp buljongen och sänk försiktigt ned knytet i kastrullen. Låt sjuda i 2 timmar. Smällkaramellen är fast när den är klar. Lyft upp ur vattnet och låt svalna.

n Höj värmen på buljongen och tillsätt lite muscovadosocker, koka ner volymen av det du har kvar av de passerade tomaterna. Har du en skvätt Cola är det fint. Mixa den slät och red med lite potatismjöl.

n Efter att seitan svalnat, skiva den i småbitar och stek i omgångar på hög värme. Blanda sedan allt med lite av glazen som du gjort av buljongen som blev över.

Chilisås

n Koka rödlök i olja i cirka 3 timmar, tillsätt soltorkade tomater, chipotle, ancho, habanero och vitlök de sista 20 minuterna. Sila av oljan och spara. Mixa i omgångar tillsammans med hårdrostade solroskärnor och späd med oljan från koket och vatten.

Salsa verde

n Rosta physalis, silverlök och jalapeño på 200°C i ugn.

Rosta spiskummin och mortla. Blanda allt med persilja och koriander. Mixa. Späd med vatten och olja.

n Servera i en mjuk vetetortilla med lite vegansk crème fraîche, finhackad gurka och finhackade rädisor. Toppa med koriander.