De grillade sig till SM-finalen

Hemgjord rabarberglaze, stenhård träning och den rätta glöden.

Det är några av ingredienserna som tog kvarterskompisarna från Kvarnskogen till en finalplats i Grill-SM – och lämnade en kokboksförfattande TV-kock i kölvattnet.

Egentligen började det redan 2006 när Sebastian Lind och Martin Carstelius flyttade från Kungsholmen till Kvarnskogen. ”Det gick ju inte att grilla inne i stan”, som de skrev i motiveringen när de anmälde sig till Grill-SM i våras.

Men det var först när det stod klart att de blivit antagna som de tände till ordentligt.

– Vi tycker om att laga mat och att grilla, men det var veckan innan tävlingen som vi blev grillnördar, berättar Sebastian.

Sebastian och Martin lade sig i hårdträning.

De läste böcker, studerade instruktionsvideor på Youtube och lagade en väldig massa mat på grillen.

– Vi provlagade recepten tio gånger. Att grilla är en materialsport, och en dyr sådan, konstaterar Martin.

Under namnet Rubbad & Redo (av den torra kryddblandningen ”rub” som gnids in i köttet innan det grillas) kom Sebastian och Martin till semifinalen i Häggvik den 10 maj.

Även fast de var i toppform efter en veckas minutiösa förberedelser trodde de att det kanske skulle sluta där och då – startfältet bjöd nämligen på den hårdaste konkurrens en glad grillamatör kan tänka sig.

Bland motståndarna fanns TV-kocken Jonas Borssén med flera kokböcker – varav flera om grillmat – och en andraplats i Årets kock 1987 på sin digra meritlista.

Döm om deras förvåning om det inte var Rubbad & Redos meny som till slut föll juryn i smaken.

Fläskfilé med rabarberglaze, klassisk entrecote i skivor och en urbenad kyckling som grillats i sitt eget skinn gav Sebastian och Martin en biljett till SM-finalen i Göteborg.

Där slutade de sedan som nummer 26 av 34 tävlande lag – en väldigt hedrande placering för två altangrillare som varken tävlat eller jobbat med mat.

Efter den intensiva grillmånaden maj började grilloset stå dem upp i halsen.

Ändå dröjde det inte länge innan det var dags igen.

– Jag trodde att vi hade grillat färdigt för resten av livet, men vi tände grillen redan helgen därpå, säger Martin.

Bra resultat vid grillen kräver närvaro, lämna inte grillen i onödan utan håll koll på temperatur, tid och värme så lyckas du med din grillning, tipsar Sebastian och Martin.

Fakta

Rubbad & Redos tjocka rabarberglaze

2 stora vitlöksklyftor.

1 rödlök.

2 rejäla kvistar färsk rosmarin.

0,5 meter grovt delad rabarberstjälk.

10 vitpepparkorn.

0,5 dl balsamico.

2 dl farinsocker.

Salt och svartpeppar.

Torkad röd chili, (chiliflakes).

2 msk rökt paprikapulver.

Dela lök och rabarber grovt. Tillsätt övriga ingredienser, låt koka ihop och reducera tills glazen blir trögflytande. Sila och häll upp på glasbruk med tätslutande lock. Passar till alla typer av fläskkött och penslas på under grillningen.