I Bagarmossens kyrka där Svenska med baby har träffar en gång i veckan är dagens tema dans när Mitt i kommer. Eller babydisco som man festligt döpt det till.
– Sally tycker jättemycket om att dansa. Men inte så mycket barnmusik. Det är hårdrock och techno hon gillar mest, säger mamman Emma i en inledande presentationsrunda.
Emma med hårdrocksdiggande Sally stående till höger. Sofia, Ayden och Enzi spanar in Hayley med Svea på armen till vänster.
Anders Björklund
Dottern växer upp i ett helt svenskspråkigt hem. Men bland faders- eller modersmålen i de närvarande barnens hem fanns förutom svenska både engelska, ungerska, serbiska, swahili och dari/persiska.
– Hemma talar vi serbiska och svenska. Maksimilian tycker mycket om sång och dans. Han gillar än så länge mest serbisk musik, typ "turbofolk". Det är bra drag i det, säger Viktoria och skrattar.
Viktoria och Maksimilian under psalmnumren på väggen. Hon tycker precis som flera andra att det är viktigt att barnen får socialisera.
Anders Björklund
Har växt kraftigt
Sedan drog dansen i gång till dunderhitten "Huvud axlar knä och tå". Ett pärlband av låtar i olika stilar följde med barnen och föräldrarna ömsom dansande ömsom lekande på golvet.
Svenska med baby grundades 2012 av de två föräldralediga mammorna Karin Bruce och Ylva Strander. Sedan dess har organisationen växt kraftigt. Träffar och aktiviteter arrangeras på flera orter i Sverige.
Huvudmålet är minskad segregation och att underlätta etableringen i Sverige för nyanlända och utlandsfödda småbarnsfamiljer.
Svenska med baby samarbetar med Skarpnäcks församling.
Anders Björklund
Noor: "Sökte hopp"
I Folkets hus ett stenkast från kyrkan har Svenska med baby sitt huvudkansli. Härifrån har Noor som jobbar som samordnare kilat iväg för att möta Mitt i på babydiscot.
Atifa som är född i Afghanistan är en av träffledarna. Här med dottern Diana på fikastund.
Anders Björklund
När de andra gått över till fikastund stannar hon kvar i gudstjänstlokalen som för dagen fått tjäna som dansgolv.
Svenska med baby betydde mycket för Noor personligen när hon kom till Sverige för tio år sedan. Hon kände sig isolerad, men det började ändras på Svenska med baby dit hon gick med sitt barn berättar hon.
– Jag sökte något som skulle ge mig hopp i mitt liv i Sverige. Här träffade jag folk som var etablerade och jag kunde lära mig både språk och få information på ett annat sätt än när man sitter i skolan och övar. Jag började åka till träffar på olika orter.
Sedan dess har hon både studerat och jobbat. Och hon berättar att hon tar initiativ till kontakt med folk.
– I dag känner jag mig etablerad på den svenska arbetsmarknaden och jag har svenska kompisar, säger Noor.