ANNONS

De håller öppet dygnet runt

Oumaima i en av sovsalarna. Hon har volontärarbetat i flera år. Nu engagaerar hon sig bland i transitboendet i Botkyrka.
Oumaima i en av sovsalarna. Hon har volontärarbetat i flera år. Nu engagaerar hon sig bland i transitboendet i Botkyrka.
Saker att jobba med för volontärerna.
Saker att jobba med för volontärerna.
Ylva Bjernerup.  FOTO: Anna Z EK.
Ylva Bjernerup. FOTO: Anna Z EK.
Volontärerna i Botkyrka har hållit boenden för flyktingar öppna dygnet runt sedan i september. Nu vädjar de om att fler hjälper till.

Prognosen är att antalet asylsökande personer fortsätter att vara historiskt stort även nästa år.
ANNONS

I september öppnade det första av två transitboenden i Botkyrka. Numera finns ett kvar och hit kommer flyktingar som planerar att fortsätta färden till andra städer och länder. Verksamheten har öppet dygnet runt alla dagar. Oumaima som studerar är presstalesperson och möter tidningen vid boendet, vars adress de vill hålla hemlig. Klockan är strax före elva på förmiddagen. Hon har en burk energidryck i handen och har varit hem en sväng för lite paus. Det var inte planerat att hon skulle hit kvällen innan, men när hon ändå dök upp blev hon kvar på transitboendet hela natten och in på förmiddagen.

– Jag var inte uppskriven för att jobba natt men det var bara två volontärer till nattpasset och det är dessutom mysig och härlig stämning här, säger hon.

Transitboendet i Botkyrka kan ta emot 30 personer. När tidningen kommer är ganska få flyktingar på plats och några ska strax åka vidare. Oumaima går i väg en stund för att önska personerna lycka till på vägen.

– Du lär känna folk här, trots att de stannar ganska kort tid, säger hon.

Hon berättar att hon tagit riktigt långa pass även tidigare. Nu på förmiddagen är hon platsansvarig.

Varför gör du det här?

– Alla har rätt att få leva bra. De flesta volontärer tycker att ingen människa är illegal, och tror på en värld med öppnare gränser.

Strömmen av flyktingar till Sverige har fått stor uppmärksamhet i höst. Framför allt har fotot av den döde 3-årige pojken Aylan på en strand i Turkiet berört.

– Nu har den största uppmärksamheten i media och sociala medier lagt sig lite. Det var nästan så att det var lite ”inne” och det blev en väldig tillströmning av volontärer. En del kände sig kanske sysslolösa på boendet, säger hon.

ANNONS

De siktar på att vara fyra personer på passen, förutom på natten då de är tre. Den som vill vara volontär på något av passen i veckan anmäler sig via ett schema som går att hitta på den öppna facebooksidan ”Flyktingvolontärer Botkyrka”. När uppmärksamheten lagt sig har det blivit lite svårare att få full bemanning, berättar hon.

– Men krisar det går det alltid att hitta någon som rycker in, säger Oumaima.

På Facebooksidan skrev en representant för organisationen förra söndagen att de behöver mer hjälp än någonsin och att de som varit med från början ”får det svårt att fortsätta i samma tempo som tidigare”. Strömmen av människor på flykt ser ut att hålla i sig även nästa år. Men Oumaima ser ingen risk att brist på volontärer ska leda till att boendet behöver stänga.

– Ibland får jag fråga vänner. Men det kommer nya volontärer hela tiden och det behövs, säger hon.

Fotnot: Evakueringsboendet i Tullinge står staten för. Här jobbar anställda på Botkyrka kommun.

”Nu behöver vi varma kläder.”

Fakta

Det här gör volontärerna på boendet

Lagar mat.

Umgås med människorna som kommer till boendet.

Hämtar och skjutsar folk till stationen.

Tar hand om mat, kläder och andra gåvor boendet får.

Städar, bäddar rent och tvättar.

Många ger gåvor till boendena

Byxor, rockar, sängkläder och mat.

Många Botkyrkabor har lämnat gåvor som ska gå till de nyanlända flyktingarna.

Det är inte bara transitboendet i Botkyrka som tar emot gåvor från folk som vill hjälpa till. Under två dagar förra veckan tog Svenska kyrkan i Tullinge emot gåvor som ska gå till de asylsökande som kommer till det tillfälliga evakueringsboendet i Tullinge.

Ylva Bjernerup, fritidsledare i Svenska kyrkan, var en av de som tog mot kläder i onsdags.

– Allt i det här rummet är bara från i kväll, säger hon.

Under de två dagarna förra veckan jobbade 20 frivilliga med att sortera det som kom in.

Den som vill ge gåvor kan hitta information om var gåvor kan lämnas på Botkyrka kommuns och Svenska kyrkans hemsidor. Transitboendet tar förutom kläder och andra gåvor emot mat. Vad de behöver går att läsa sig till på facebooksidan ”Flyktingvolontärer Botkyrka”. Förra veckan var de i behov av bland annat ägg, konservbönor, ris, pitabröd, halal-kyckling, samt frukt och grönsaker. De tar även emot kläder.

– Nu behöver vi varma kläder. Underkläder och strumpor finns det också ett stort behov av, säger Oumaima.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.