ANNONS

De har 90 sekunder på sig

Först M/S Gerda, sedan brinnande bussar. Kungsholmens brandmän har fått en intensiv start på 2012.

Men snabba utryckningar är bara en del av jobbet. Mitt i har kollat in vardagen innanför brandstationens väggar.
ANNONS

Dagskiftet på Kungsholmens brandstation börjar med möte klockan halv åtta. Brandmästaren, basen för det åtta man starka laget, går igenom vad som ska göras under dagen. Eventuella eld­svådor är det enda som inte står på schemat – de är en bonus.

– En bra dag är ju egentligen en dag när det inte brinner. Men det är roligt att komma ut också. Att göra ett lyckat ingripande är en jäkla kick, säger brandmannen Jan Björk.

Det mesta av arbetet handlar annars om förberedelser. Just den här förmiddagen ägnas åt orientering. Brandmännen åker till nybyggda Lindhagsskrapan för att kolla hur de 23 våningarna ska utrymmas om det börjar brinna.

En timmes fysisk träning står också på schemat varje dag. Innanför brandstationens väggar finns ett rejält gym och en stor ljus gymnastiksal med trägolv och högt i tak. Skulle larmet gå mitt under en svettig innebandymatch är det ändå 90 sekunder som gäller – sedan ska bilarna rulla ut ur garaget.

– Jobbigast är om larmet går när man sitter i bastun. Då är det lite motigt att dra på sig kläderna, säger Jan Björk.

Han har arbetat på Kungsholmens brandstation sedan 1992. Flera av kollegerna är också gamla i gården.

– Man har ett familjeliv hemma och ett annat här på stationen. Vi har upplevt många starka saker tillsammans. Och eftersom vi jobbar skift firar vi ofta högtider som midsommar eller nyår ihop. Då brukar vi försöka laga en god supé tillsammans här i köket.

Om tre år är det tänkt att stationen ska flyttas från Hantverkargatan till en ny samverkanscentral i Lindhagen. Det är inte populärt hos brandmännen. Deras motstånd har både praktiska och emotionella skäl.

– Argumenten för att flytta hål ler inte. Vi får två minuter längre till de gamla hus där brandskyddet är sämst. Det är lång tid när det brinner, säger Kjell Persson.

ANNONS

– Sen handlar det om kärlek till det här huset. Det är en riktig brandstation. Det sitter i väggarna, säger Jan Björk.

Strax efter klockan ett avbryts diskussionen av en signal. En röst förkunnar att ett automatlarm har gått på en adress i Vasastan.

Från alla håll strömmar brandmännen ner i garaget. Ingen säger något. Kläderna är förberedda och alla vet sina positioner. Inom en minut sitter de i bilarna. Sekunder senare ljuder sirénerna på Hantverkargatan.

Jobbigast är om larmet går när man sitter i bastun.Jan Björk, brandman

Fakta

Det visste du inte om brandstationen

Kungsholmens brandstation togs i bruk 1931.

I byggnaden finns förutom garage och kontor även gym, bastu, tv-rum och en stor gymnastiksal.

Nattpersonalen sover i ”luckor”, små övernattningsrum som delas mellan flera anställda.

I huset finns även flera permanenta bostadslägenheter.

Källa: Brandförsvaret