De har anställt sig själva

Som egna företagare kan Mia, Peder, Charlotte, Maine, Raija, Birgitta och Sari på Värmdö kooperativa hemtjänst bestämma om hundar är välkomna på jobbet – och det är de.
Som egna företagare kan Mia, Peder, Charlotte, Maine, Raija, Birgitta och Sari på Värmdö kooperativa hemtjänst bestämma om hundar är välkomna på jobbet – och det är de.
I onsdags jobbade de sin sista dag inom den kommunala hemtjänsten. Nästa dag var de egna företagare med eget kooperativ.

– Äntligen får vi bestämma hur vi ska jobba, säger Maine Andersson.

På det nya kontoret i Magneberg vällde gratulationer till det nystartade kooperativet in under torsdagen. Några anhöriga till kunder har även lämnat blommor och inte minde än åtta kunder har, trots att det bara gått några dagar, meddelat att de tänker gå över till kooperativet.

– Det har varit mycket hysch-hysch om det här och vi har inte fått berätta något för kunderna, men i dag på förmiddagen var vi ute och besökte flera av dem, berättar Charlotte Rosén som tillsammans med Maine Andersson utsetts till verksamhetsansvarig.

I det nya kooperativet, som startats av sju avhoppare från Hemmesta- Värmdölandets kommunala hemtjänst, ska alla ha samma lön och ingen ska vara chef.

Toppstyrning ogillas och en chef kostar dessutom alldeles för mycket, menar de. Företaget ska eventuellt utmärka sig genom satsningar på förbättrad mat, men definitivt ha ekologisk profil.

– Bara en så enkel sak som att vi nu kan börja sopsortera. Inom den kommunala hemtjänsten tog det evigheter att fatta sådana beslut, säger Charlotte Rosén.

– Det här var verkligen sista chansen att äntligen få bestämma hur vi vill jobba. Nu kan vi styra över vårt arbete och våra arbetstider mer än tidigare, säger Maine Andersson som egentligen skulle ha gått i pension i förra veckan.

Men i början blir det mycket jobb – det är alla beredda på. En hel del helgtjänstgöring är att vänta och alla måste använda sina privata bilar. Inte heller räknar de med någon lön den första månaden.

– Skillnaden mot förut är att det inte gör så mycket. Det har blivit så roligt att jobba, när man jobbar åt sig själv, säger Charlotte Rosén.

Den kommunala hemtjänsten i Värmdö konkurrensutsattes 2010. Sedan dess har de privata utförarna stadigt vunnit mark. I början av det här året valde ungefär var femte kund ett privat alternativ. Men på vissa håll, som i Hemmesta-Värmdölandet, har den kommunala hemtjänsten varit fortsatt populär.

Charlotte Rosén och Maine Andersson är dock säkra på att de kommer att få det lättare än många av de privata alternativen.

– Vi bor här ute, vi känner kunderna och vet vad som är på gång. Och så tror vi att folk gillar det här med att vi är ett kooperativ. Det är ju som ett tredje alternativ till privat och kommunal hemtjänst, säger de.

Niclas Dahl, som är Charlottes och Maines före detta chef inom den kommunala hemtjänsten, fick kännedom om planerna på det stora avhoppet för en månad sedan. Han tycker att det gått smärtfritt och berättar att de sju avhopparna redan har ersatts.

Hur många kunder som kan tänkas byta över till kooperativet vet han inget om, men det är inget som oroar.

– Vi vet av erfarenhet att många som byter till ett privat alternativ återvänder.

Inom den kommunala hemtjänsten finns bemanning dygnet runt och vi har hand om alla trygghetslarm. Byter man utförare får man träffa fler personer och det vet vi att kunderna ogillar, säger han.

Enligt Charlotte Rosén och Maine Andersson har reaktionerna från Värmdö kommun varit blandade.

– Det är mest vissa politiker som gillar det här. Av en del tjänstemän har vi rent av känt oss motarbetade, säger de.

Det har blivit så roligt att jobba, när man jobbar åt sig själv.Maine Andersson

Fakta

Val av hemtjänst

Källa: Värmdö kommun