ANNONS

De har donerat språkkurser för nyanlända

Tintin och Adam Eurenius Rääf.
Tintin och Adam Eurenius Rääf.
Många asylsökande från Syrien kommer till Syriska föreningen i Vinsta. De har inte rätt till SFI, men nu kan 30 personer lära sig svenska då Vällingbyborna Tintin och Adam Eurenius Rääf donerat 30 språkkurser till föreningen via sitt Spångabaserade företag.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i Västerort har tidigare berättat om Syriska föreningen i Vinsta, vars främsta syfte är att hjälpa seniorer från Syrien som redan har uppehållstillstånd.

Sedan i höstas har allt fler nyanlända syrier vänt sig till föreningen för att få hjälp och föreningen har ideellt bland annat hållit i svenskalektioner och hjälpt de nyanlända vidare i Sveriges byråkratidjungel.

Nu har företaget Univerb, som gör digitala språkkurser, skänkt 30 kurser och bärbara cd-spelare till föreningen.

– Jag och min man tog över förlaget från min svärmor förra året och började med en kampanj som innebar att vi skulle skänka en språkkurs för varje kurs vi sålde. Men vi hade inte riktigt kommit i gång så det blev bara sju kurser. Då tog vi beslutet att ge bort 30 stycken i stället, säger Tintin Eurenius Rääf.

Det är nybörjarkurser från arabiska till svenska där lyssnaren får upprepa fraser.

– Man får lära sig allt från att räkna från ett till hundra till hur man beställer på restaurang eller fråga var affären ligger, säger Tintin.

Hon tycker att det är viktigt att hjälpa till, även i ett läge där företaget fortfarande är under nyuppstart.

– Jag är uppväxt i Spanien så jag har varit invandraren som kommit hit och inte kunde något alls om landet. Och första steget för att komma in i samhället är språket, speciellt i Sverige. Det är därför jag brinner så mycket för det här och pratar om det med folk hela tiden. Jag tycker det är konstigt att folk säger att det inte finns plats för fler i ett land som Sverige, vi har så mycket plats här och de flesta har det bra, säger Tintin Eurenius Rääf.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.