ANNONS

De har fått ett toppjobb

Tappra toppar formen. 10 av de 30 anställda vid Täbyföretaget Svekon går upp och ner för Väsjöbacken i Sollentuna. Allt för att klara av kraftanstängningen att nå Kebnekaises sydtopp som hela företaget ägnar sig åt denna vecka.
Tappra toppar formen. 10 av de 30 anställda vid Täbyföretaget Svekon går upp och ner för Väsjöbacken i Sollentuna. Allt för att klara av kraftanstängningen att nå Kebnekaises sydtopp som hela företaget ägnar sig åt denna vecka.
Tio tappra arbetskamrater tog sig i förra veckan upp och ner för Väsjöbacken med ryggsäckarna på. Flera gånger.

De ligger i hårdträning för ett betydligt högre berg.

Deras företag bjöd dem som vill till Kebnekaise och alla sa ja.
ANNONS

Det är en vanlig vardagkväll. Lite mulen fast varm. Från toppen av den 82 meter höga Väsjöbacken i Sollentuna är utsikten magnifik men det är ingenting mot vad som väntar arbetskamraterna som tillsammans ska ta sig upp till Kebnekaises sydtopp.

De är ingenjörer som alla arbetar på företaget Svensk konstruktionstjänst, Svekon, i Skarpäng. Just i dag, när denna tidning delas ut, vandrar totalt 30 anställda i Lappland via den östra leden upp på Sveriges högsta berg.

När Lokaltidningen Mitt i Täby möter dem bara några dagar innan är de i sluttampen av sina träningsförberedelser.

– Tidigare hade vi ett bonussystem på företaget, berättar vd:n Johan Lantz, vi vill nu prova att erbjuda personalen en upplevelse i stället.

Äldst i gänget är ägaren själv, Åke Kervefors. Han är 74 år. Vi får ett litet prat med honom just när han för andra gången denna dag vandrat upp för träningsbacken. Lite svettig och lite andfådd.

– Jag tränar tre dagar i veckan nu, säger han stolt. Resan är en bra motivation för att hålla igång kroppen. Men för att få igång en 70-årig kropp räcker förstås inte två månader, det krävs ett år. Min fru och jag har aldrig vandrat.

Vid hans sida går gruppens coach Miranda Kvist som under flera veckor nu förberett gruppen för det stora äventyret.

– Det här är verkligen en extremt blandad skara med helt olika typer av träningsbakgrund, konstaterar hon. En del är vältränade, andra är mer ovana vid träning. Men det viktigaste är ju att de blir ordentligt förberedda för uppgiften oavsett hur långt de väljer att gå.

Johan Lantz förklarar att alla ska börja gå mot toppen men känner man efter 100 meter att man inte orkar så kan man vända.

ANNONS

– Det viktiga är att man försöker och det allra viktigaste är gemenskapen både där och nu under förberedelserna.

Den här dagen tränar gruppen funktionell styrka, förklarar Miranda. Core och benmuskler. Det gäller att få styrka för att hålla upp kroppen under vandring och klättring.

– Jag får inte vara för tuff med dem men inte för snäll heller.

Bara att ta sig till den fjällstation där de ska bo kräver sitt. De flyger till Kiruna och tar en buss till Nikkaloukta varifrån de vandrar sammanlagt 13 kilometer och åker båt. Alltsammans tar sex timmar.

– Fast på hemvägen åker vi helikopter samma väg på 5–6 minuter, säger Johan. Det tar verkligen tid att gå i berg.

Fakta

Uppför Jökelbäcken och över glaciär

Östra leden (Gudjohnsens led) är en vandrings- och klättringsled som går från Kebnekaise fjällstation till Kebnekaises sydtopp.

Den går upp för Jökelbäcken och passerar sedan över Björlings glaciär.

På grund av klättrings- och glaciärinslagen rekommenderas inte denna led för personer som inte har god kunskap eller rätt utrustning.

Från fjällstationen till sydtoppen och tillbaka är det cirka 16 kilometer. En sträcka som kan ta 8–10 timmar.

Östra leden upptäcktes av Thordus S. Gudjohnsen (1867–1937) sommaren 1919.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.