De har fått nog av alla fräcka gäster

Lisbeth Öberg och Ann-Mari Hellström tillbringar många timmar på sina kolonilotter. Vinertid planerar de för nästa sommar. Den här vintern tänker de också spåna kring olika lösningar för att göra det svårare för inkräktare.
Lisbeth Öberg och Ann-Mari Hellström tillbringar många timmar på sina kolonilotter. Vinertid planerar de för nästa sommar. Den här vintern tänker de också spåna kring olika lösningar för att göra det svårare för inkräktare.
Blommor som rycks upp, färskpotatis som stjäls och krondill som norpas. Odlarna i Farsta Gårds koloniträdgårdsförening har haft stora problem med stölder i sommar.

– Det här är vårt liv. Kan vi inte få ha det i fred? säger Ann-Mari Hellström.

Prunkande stockrosor, luktärter och ringblommor. Grinden in till Farsta Gårds koloniträdgårdsförening leder in till ett litet paradis. Här inne har Lisbeth Öberg och Ann-Mari Hellström var sin kolonilott. De lägger många timmar på att odla och pyssla om blommor och grödor.

– Det är som medicin. Man mår så bra av att vara här, säger Ann-Marie Hellström.

Men varje sommar drabbas de av stölder, och den här sommaren har det varit värre än någonsin.

Ann-Mari Hellström har sin kolonilott precis innanför ingången till koloniområdet och är därför extra utsatt. Det började med att rabarberna försvann i våras och sedan blev det färskpotatis till midsommar. De har tagit hennes all lök. Någon skar av hennes vackra stockrosor och någon stal ett helt fång pioner.

– Man blir så ledsen. Men vad ska man göra? Efter en stund släpper man det och arbetar vidare.

Men nu har hon blockerat ingången till lotten med ett snöre och en bolltistel, en taggig blomma, för att hindra inkräktare från att gå in på lotten.

Många passar på att stjäla om natten, men en del är helt fräcka och plockar på sig dagtid. Strax före midsommar såg hon hur en vuxen person som hade en hel dagisgrupp med sig helt plötsligt tog fram en sax och började klippa av blommor från någons kolonilott.

– Jag frågade om hon hade sax med sig. ”Ja, det har jag alltid” svarade hon. Jag blev så paff att jag tappade talförmågan, säger Ann-Mari Hellström

Någon kolonist blev av med alla sina jordgubbsplantor och på en lott försökte någon eller några gräva upp en pionbuske även om det inte lyckades.

– Det är som att de tar det som är säsong eller det som de behöver plantera hemma i trädgården, säger Lisbeth Öberg.

Flera kolonister har polisanmält stölderna, men det leder inte någonstans. De har talat om att gå vakt, men det skulle bli för arbetsamt.

– Vi ger inte upp. Vi stöttar och hjälper varandra. De ska inte få bort oss. Men vi vill få dem att tänka till. Det är inte är okej att bara gå in och ta det vi odlar, säger Ann-Marie Hellström.

Det är inte är okej att bara gå in och ta det vi odlar.Ann-Marie Hellström

Fakta

Här gäller ingen allemansrätt

På kolonilotter gäller ingen allemansrätt, utan det är privat mark. Det är tillåtet att promenera genom området på gångar.

Enligt Lennart Pöppel, ordförande för Föreningen Stor-Stockholms koloniträdgårdar, är stölder ett växande problem. ”Om man vill avvärja tjuvarna så måste man börja låsa in områdena. Samtidigt vill vi att koloniträdgårdarna ska vara öppna och att vem som helst ska kunna gå igenom”, säger han.