De har fått nog av festerna vid sjön

Leif Eriksson, Karl Jilg och Peter Johansson är några av de Syltabor som upplever att gångbryggan ockuperas av folk som festar och skräpar ned.
Leif Eriksson, Karl Jilg och Peter Johansson är några av de Syltabor som upplever att gångbryggan ockuperas av folk som festar och skräpar ned.
Det kan gå vilt till i området vid Lillsjöns gångbro då kvällarna är ljumma.

Nu har grannarna tröttnat på folk som dricker, eldar och skräpar ned.

– Det har varit fullt drag med fyllefester och diskotek ute i det fria, ­säger Leif Eriksson.

Att sommaren varit varm och lång gjorde att många sökte sig till Lillsjön i Sylta. Många besöker även den strandpromenad i form av en gångbrygga som sedan några år tillbaka är anlagd längs sjöns östra strand och varifrån man har tillgång till klippor. De närmaste husen på skogssluttningen ligger bara ett tiotal meter därifrån.

Enligt grannarna är det ibland mycket mer än bad som pågår här.

– Det är fullt drag med fyllefester och diskotek ute i det fria. Ber man folk att vara tysta får man höra: ”håll käften gubbjävel”, säger Leif Eriksson som nyligen vände sig till kommunen med en skrivelse där han vädjar om åtgärder.

Han berättar att han har samlat in säckar av skräp som folk lhar lämnat efter sig. Annat som hittats nära tomtgränser är använda kondomer, avföring och spår efter folk som har eldat.

– Är det semester och fint väder är det livat varje kväll. Rekordet är väl när det var fest till halv fem på morgonen, berättar Peter Kemppi.

Redan innan denna 300 meter långa gångbrygga byggdes var grannarna kritiska och överklagade till flera instanser. Men kommunen fick rätt att bygga den. Grannarna känner att deras privata sfär har blivit ockuperad och vill få ett slut på störningarna. Helst vill de att strandpromenaden försvinner.

Enligt en anmälan stal några ungdomar i somras en båt och rodde ut på sjön. Båtägaren och några grannar försökte ropa tillbaka dem vilket de ska ha vägrat. Polisen kom dit och båten lämnades tillbaka.

Närpolisen Björn Svensson känner till några polisanmälningar. Polisutredningen kring båtstölden lades ner.

– Det kan ha haft att göra med personernas låga ålder. Däremot kan vi ha skickat fallet till socialtjänsten för kännedom och eventuell åtgärd, säger han.

Polisen uppmuntrar Syltaborna att polisanmäla all nedskräpning, eldning och andra störningar.

– Då kan vi prioritera att patrullera där oftare. Det kan också ske inom ramen för grannsamverkan, säger Björn Svensson.

På kommunen finns inga konkreta idéer om hur man ska komma till rätta med problemen.

– Flera instanser på kommunen är inkopplade. Vi har ingen jätte­bra lösning på det just nu, ­säger Ida Mattfolk, teknisk chef på kommunen.

Husägaren har vägrat att plocka bort de kalsonger som slängdes vid hans tomt i somras. Bredvid kalsongerna låg en bajshög.

Det är fullt drag med fyllefester och diskotek ute i det fria. Ber man folk vara tysta får man höra: håll käften gubbjävel.leif eriksson