ANNONS

De har fått nog av tjuvar

Hålen vid ingångarna till husen på Faringeplan skars ut för att öka tryggheten när man kommer hem. Nu drar Birgitta Wall och Inger Giovagnoli igång grannsamverkan för att folk ska lära känna varandra.
Hålen vid ingångarna till husen på Faringeplan skars ut för att öka tryggheten när man kommer hem. Nu drar Birgitta Wall och Inger Giovagnoli igång grannsamverkan för att folk ska lära känna varandra.
Stoppa inbrottsvågen genom att lära känna varandra bättre.

Det satsar Birgitta Wall och Inger Giovagnoli på genom den nya grannsamverkan på ­Faringeplan.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har vid flera tillfällen skrivit om inbrottsvågen i Tensta och Rinkeby. När resten av staden ser minskade inbrott till följd av en storsatsning från Stockholmspolisen har utvecklingen snarare gått bakåt i Järva med ökat antal lägenhetsinbrott.

Det vill Birgitta Wall och Inger Giovagnoli från den lokala hyresgästföreningen på Faringeplan i Tensta ändra på.

– Vi känner inte folk som bor närmast oss. Det skapar otrygghet och man tänker: Vem är det som står där och inte kommer in. Ingen säger hej och alla är anonyma, ­säger Inger Giovagnoli.

Därför startar nu gruppen grannsamverkan. Rent praktiskt handlar det om att lära känna sina grannar och tillsammans, med olika metoder, motverka brotten.

Det kan röra sig om att gemensamt kolla portar så att de är låsta eller telefonkedjor så att man lätt kommer i kontakt med varandra om något händer.

– Jag pratade med en dam på ­ettan som hade haft en fönstertittare på fredagskvällen. Jag sa: ring till mig nästa gång så kommer vi förbi och kikar. Det kan räcka med att ställa sig och titta på killarna. De vill inte bli sedda, säger Inger Giovagnoli.

Vad gör ni om ni stöter på en inbrottstjuv på bar gärning?

– Ringer 112, säger Birgitta Wall.

– Jag är väldigt dum och skulle nog inte tro att det var något fuffens. Jag skulle sagt: ”Hallå där, vad gör du?”, säger Inger Giovagnioli.

ANNONS

Första mötet med gruppen hölls förra torsdagen. Då dök elva personer upp och fick information från bland annat närpolisen Ivan Erixon. Han är ansvarig för grannsamverkan på det lokala poliskontoret och hoppas att fler tar efter initiativet på Faringeplan.

– Vi skulle gärna se att det fanns i varje fastighet eller varje trapphus.

Vad är det som är bra med grannsamverkan?

– Mycket handlar om att stärka den sociala gemenskapen. Grannsamverkan kanske inte löser allt men det är ett sätt att lära känna sina grannar. Den sociala biten kan vara en faktor som försvårar för dem som ganska ogenerat gör inbrott i lägenheter.

Konceptet är vanligare i villaområden än i flerfamiljshus. Men det finns ändå några fler exempel i närområdet, berättar Ivan Erixon. Ett är Föllingebacken i norra Tensta som faktiskt inte haft något inbrott alls under året.

– Det finns säkert flera orsaker, men en är att de har en väldigt ­aktiv grannsamverkan med exempelvis hundrastning på kvällarna.

Hur gör den som vill starta en samverkan i sitt hus?

– Då tycker jag att man kan kontakta sin förvaltare. Eller kontakta oss. Antingen går man till vår reception eller ringer hit så hjälper vi till. Man måste inte gå in under skinnet på varandra, men man har i alla fall ett ansikte på grannarna och kan få en hjälpande hand.

Vi känner inte folk som bor närmast oss. Det skapar otrygghet.Inger Giovagnoli