De har flyttat in i Vattenfalls kontor

Christoffer Anckers trivs bra i sin nya etta på femtonde våningen i Vällingby parkstad. Kompisen Elliot Högberg bor i lägenheten intill.
Christoffer Anckers trivs bra i sin nya etta på femtonde våningen i Vällingby parkstad. Kompisen Elliot Högberg bor i lägenheten intill.
För den oinvigde är det kanske svårt att tro att Vattenfalls stora kontorskomplex nu innehåller lägenheter med panoramautsikt eller bastu.

– På utsidan ser det väl inte så kul ut, men på insidan är det jättefint, säger Christoffer Anckers som precis har flyttat in.

Sex fönster ger en panoramautsikt över Grimstas grönska. Till höger tornar Hässelby värmeverks två skorstenar upp sig.

– Ofta är det väldigt fina solnedgångar här, säger 21-årige Christoffer Anckers som precis har flyttat in i sin nya bostad, en 42 kvadratmeter stor etta på femtonde våningen.

Det var Statens vattenfallsverk som lät uppföra kontorskomplexet i Råcksta på 1950-talet. År 2012 flyttade Vattenfall ut ur lokalerna – här skulle det bli bostäder.

Ombyggnationen av det mellersta, högsta huset startades i januari 2013 och då blåstes nästan hela innanmätet ut – men fasaden och ett par kontorslokaler på femtonde våningen finns fortfarande kvar. De är nämligen k-märkta och får inte förändras. För Christoffer Anckers hade inte fasaden med sina vita emaljerade aluminiumplattor och fyrkantiga små fönster någon direkt dragningskraft.

– Men på insidan är det jättefint, säger han.

Nu är alla 231 lägenheter i huset färdigbyggda och de nya bostadsägarna håller på att flytta in. I fredags fick de sista tillträde till sina lägenheter.

– Folk flyttar in var och varannan dag, säger Christoffer Anckers.

Han flyttade hemifrån från Fridhemsplan till sitt första boende för två veckor sedan. Med för höga priser i innerstan och många vänner i västerort blev Vällingby ett naturligt val. Och så hade kompisen Elliot Högberg precis flyttat in i grannlägenheten.

Även Elliot bor i en etta och flyttade hit från Fridhemsplan.

– Det känns ibland som om man lever i ett Seinfeld-avsnitt när vi går ut och in mellan våra lägenheter.

Att många unga personer har flyttat in i de mindre lägenheterna tycker kompisarna är extra roligt.

Det sista som Peab har kvar att färdigställa är de gemensamma ytorna – på 16:e våningen byggs en biograf och här blir det även en terrass.

På bottenvåningen kommer ett gym och ett kafé att öppna. En tvåa på varje våning har egen bastu.

Elliot Högberg valde Råcksta för att han tror på att priserna kommer att öka här när det nya området, som kallas Vällingby parkstad, står klart.

Att då ha det mest attraktiva läget på femtonde våningen i det högsta huset ser han som en fördel vid försäljning.

– Allt kommer att finnas här då och jag hoppas på att göra ett klipp när jag säljer, säger han.