De har knäckt kärlekskoden

”Vi pratar om allt och hänger ihop nästan hela tiden”, säger Lennart och Kristina Wistedt, som träffades på Skansen 1961.  ”Vi pratar om allt och hänger ihop nästan hela tiden”, säger Lennart och Kristina Wistedt, som träffades på Skansen 1961.
”Vi pratar om allt och hänger ihop nästan hela tiden”, säger Lennart och Kristina Wistedt, som träffades på Skansen 1961. ”Vi pratar om allt och hänger ihop nästan hela tiden”, säger Lennart och Kristina Wistedt, som träffades på Skansen 1961.
”Vi går aldrig och lägger oss osams. Då sitter vi hellre uppe hela natten och diskuterar”, säger Ismo Lehtonen och Lena Globa.  ”Vi går aldrig och lägger oss osams. Då sitter vi hellre uppe hela natten och diskuterar”, säger Ismo Lehtonen och Lena Globa.
”Vi går aldrig och lägger oss osams. Då sitter vi hellre uppe hela natten och diskuterar”, säger Ismo Lehtonen och Lena Globa. ”Vi går aldrig och lägger oss osams. Då sitter vi hellre uppe hela natten och diskuterar”, säger Ismo Lehtonen och Lena Globa.
Diskberg, snoriga barn och ett sömnigt sexliv.

Äktenskapet är en skakig konstruktion.

Så hur lyckas man hålla kärleken vid liv?

Mitt i träffade kärlekspar som knäckt koden.

Stockholmarna gifter sig mest i hela landet i förhållande till folkmängden. De är också bäst på att skilja sig.

Grannkommunen Upplands-Bro ligger i toppen av skilsmässolistan – bara fyra kommuner i hela landet har större andel skilsmässor.

I snitt spricker tre äktenskap i veckan och förra året skilde sig 176 Upplands-Brobor, 67 procent fler än för tio år sedan.

Ett genomsnittligt äktenskap här håller i 9,9 år, drygt tre år kortare än under 2004.

Det slår Kungsängenborna Kristina och Lennart Wistedt med hästlängder. De träffades på Café Högloftet på Skansen 1961 och gifte sig kort därefter.

– Det handlar om att prata med varandra. Vi hänger ihop nästan hela tiden och diskuterar det mesta, säger Kristina.

Några upp- och nedgångar får man räkna med, tycker Lennart.

– Man måste ha högt i tak. ­Sedan tror jag att det hjälper om man har samma inställning till saker i livet. Man bör inte vara för olika.

Jessica Zsebö och Per Loftén har förlovat sig. De har inte spikat något datum för bröllopet – men blir inte avskräckta av statistiken.

– Vi är jättebra på att hålla kärleken vid liv. Jag tror att det är viktigt att piffa upp vardagen. Vi käkar alltid middag ihop och brukar försöka laga den tillsammans, säger Per.

Att knipa igen och sura är ett säkert sätt att döda förhållandet, tror Jessica Zsebö.

– Det är viktigt att man pratar om problemen, innan det är för sent. Att hålla tyst leder ingenstans.

Järfälla placerar sig inte på landets tio i topp-lista över flest skilsmässor, men trenden är nedåtgående. Äktenskapen håller i snitt i 10,2 år, 2,5 år kortare än för tio år sedan. Och mer än var femte äktenskap gällande 30-59-åringar hade spruckit fram till december i fjol.

tel

Fakta

Tagga ner. Många par är duktiga på att sköta logistiken. De hämtar, lämnar, renoverar och coachar fotbollslaget. De driver familjen som ett företag, men glömmer bort att fråga varandra: Hur har vi det egentligen?

Kommunicera. En av de vanligaste anledningarna till att par söker sig till mig är att de slutat prata med varandra. De upplever att den andre inte lyssnar, eller så har de gett upp för att de inte når fram till varandra.

Visa uppskattning. Det är viktigt att man gör små saker för varandra utan att de leder till en egen vinning. Visa att du uppskattar och tycker om din partner. Det behöver inte alltid ha en sexuell antydan.

Håll inte fast för länge. Skilsmässa behöver inte alltid vara en dålig lösning. Ibland är det bästa att släppa varandra.

Källa: Caroline Stenqvist,

legitimerad psykoterapeut