De har noll kronor i månadsavgift

Torbjörn Erixon är styrelseledamot i föreningen Skördemannen 6 på Kungsholmen där avgiften är noll kronor.
Torbjörn Erixon är styrelseledamot i föreningen Skördemannen 6 på Kungsholmen där avgiften är noll kronor.
De är sällsynta – men i Vasastan finns minst tre bostadsrättsföreningar där det är helt ”gratis” att bo.

Men till synes billiga lägenheter kan bli skuldfällor.

Ett centralt boende i Vasastan med en avgift på noll kronor per månad. Det är verklighet för ­bostadsrättsföreningen Palmträdet 6 på Sveavägen som inte har någon månadsavgift alls. Och så har det sett ut länge, i alla fall sedan ordföranden Göran Rehn flyttade in för över tio år sedan.

– När vi köpte vår lägenhet 2003 var det en ganska stor sak och gjorde skillnad i valet. Och då var ändå räntan inte så låg som den är i dag, säger han., säger han.

Hur går det till?

– Det bygger på är att vi har fyra verksamhetslokaler där vi får in hyra.

Föreningarna i Stockholms inner­stad med nollavgift är sällsynta visar Lokaltidningen Mitt i:s kartläggning av bostadssajten Hemnet. Enligt sajten har lägenheter i totalt elva sådana föreningar sålts de senaste två åren. Av dem ligger tre i Vasastan.

Helena Gustavsson arbetar på Sveriges Bostadsrättscentrum som är ekonomisk förvaltare åt bostadsrättsföreningar. Hon menar att föreningar utan avgift är väldigt ovanliga.

– Det är ofta äldre föreningar som har betalat av sina lån som tar bort avgiften, säger hon.

Hon poängterar att en låg avgift inte är garanti för en billig framtid. Styrelsen kan nästa år besluta att höja avgiften igen.

– En sänkning kan vara en indikation på att styrelsen tillfälligt vill få upp värdet på lägenheter, sälja dem och sedan höja igen. Därför är viktigt att ta reda på varför styrelsen sänker avgiften.

Nyligen såldes den sista hyres­lägenheten i en förening på Kungsholmen. Före försäljningen sänkte föreningen avgiften till noll kronor. Det fick värdet att skjuta i höjden – från utgångspriset 5,3 miljoner och till en slutlig prislapp på hela 7,6 miljoner kronor, något som Dagens industri tidigare berättat om.

Enligt styrelseledamoten Torbjörn Erixon behövs inte avgiften för att sköta huset efter intäkterna från försäljningen.

– Det finns inget självändamål att samla pengar på hög, säger han.

Ingela Gabrielsson, privat­ekonom på Nordea, varnar också för låga avgifter. När månadsavgiften är låg går ofta försäljningspriset upp. Det känns okej när räntan är rekordlåg, men stiger den kan det bli dyrt.

– Man tar risken att man står där med stora lån och att det inte är lika lätt att sälja när räntorna går uppåt igen, säger hon.

Fakta

”Sätt dig in i ekonomin”

En låg avgift ger ofta ett högre försäljningspris. Med stora lån kan höjda räntor påverka din ekonomi mycket.

Ta reda på varför föreningen inte har någon avgift.

Hur ser ekonomin ut framöver? Kan till exempel reparationer göra att avgiften höjs?

Har du inte tillräckliga kunskaper för att sätta dig in i ekonomin – ta hjälp.

Källa: Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea