De har schack på schemat

Jesper Strange och Cedrik Lähisalo är försjunkna i varsitt parti. Eleverna i klassen hjälper varandra att bli bättre på schack genom att visa olika drag.
Jesper Strange och Cedrik Lähisalo är försjunkna i varsitt parti. Eleverna i klassen hjälper varandra att bli bättre på schack genom att visa olika drag.
Det inte bara matte, SO och idrott som gäller för klass 4 B på Säbyskolan i Rönninge.

Sedan i höstas spelar eleverna också schack varje vecka. Nu har de nått final i en av Sveriges största schacktävlingar.

Det är måndag eftermiddag och de koncentrerade fjärdeklassarna sitter mittemot varandra vid sina bänkar. Men framför dem ligger inga skolböcker. I stället står schackbräden utplacerade runt om i klassrummet.

Vid ett av borden spelar Casper Rudfjäll mot Ammi Lange.

– Hon försökte lura mig, säger Casper och visar hur Ammis bonde har lockat in hans häst i en fälla. Hästen skulle bli ett lätt byte för en löpare något drag senare.

Mellan borden går läraren Andreas Lillerud och övervakar. Det var han som i höstas hittade en inbjudan från Schackfyran, en rikstäckande schacktävling för fjärdeklassare, i sitt postfack och föreslog att klassen skulle vara med.

– Det är en kul grej. Schack är bra både för de sociala förmågorna och för logiken, säger han.

Schacken vävs in i den vanliga undervisningen. Ofta föreslår eleverna själva när det är läge för att spela ett parti, och det kan bli flera pass i veckan. Eleverna hjälper varandra att bli bättre genom att berätta om olika drag och visa nya strategier.

Resultaten ser Andreas både i undervisningen och i klassammanhållningen.

– Matematiken flyter på bättre. Dessutom har klassen blivit mer harmonisk, gemenskapen och teamkänslan har stärkts. Schackspelandet har en lugnande förmåga, berättar han.

Tidigare i vår spelade klassen stockholmskval i Schackfyran på Hovet. Av över hundra klasser tillhörde Säbyskolans fyror dem som gick vidare till den stora riksfinalen i Västerås den 1 juni. Skolans rektor har skjutit till pengar till en bussresa och några föräldrar har hjälpt till att trycka upp tävlingströjor. Nu övar klassen för fullt.

– Det är nervöst, men spännande. Jag hade inte väntat mig att vi skulle gå till final. Men nu ska vi försöka vinna allt, säger Ammi Lange.

Fakta

Tusentals deltar i schackfyran

Schackfyran är en lagtävling mellan fjärdeklassare i hela landet som har spelets sedan 1970-talet.

Tävlingen inleds på hösten med att schackledare gör besök hos fjärdeklasser och lär ut spelets grunder.

Via länskval kan lagen sedan ta sig till riksfinalen i Västerås.

Varje år deltar tusentals elever.