ANNONS

”De har slagit henne i magen”

Pappan tycker att skolan borde ha upptäckt och stoppat mobbningen tidigare.
Pappan tycker att skolan borde ha upptäckt och stoppat mobbningen tidigare.
Mobbning blir allt vanligare och samtalen till Bris ökar.

Mitt i Vallentunasteget har pratat med en pappa vars dotter utsattes för mobbning i skolan.
ANNONS

– Från början var mobbningen verbal, sedan blev det rent fysiskt. De har slagit henne i magen och dragit henne i håret, berättar pappan till en flicka som har blivit mobbad i skolan.

Mobbningen har pågått i flera år, berättar pappan. Hans dotter går i tredje klass, men har redan blivit kallad ”hora” och ”fitta”.

Färska siffror från Barnens rätt i samhället, Bris, visar att mobbning i skolorna blir allt vanligare. År 2011 ringde 25 procent fler till Bris för att prata om hur de blir behandlade i skolan, jämfört med året innan.

– Jag tror att klimatet i skolan är mycket hårdare i dag. Att andraklassare kallades för ”hora” fanns inte när jag gick i skolan, tror jag. Det ställs mycket tuffare krav på lärare i dag, de måste kunna hantera de här situationerna och ta tag i mobbningen direkt, säger pappan.

Han menar att det som förälder kan vara svårt att känna till vad som händer i skolan om inte lärarna direkt kontaktar föräldrarna när ett barn blir mobbat. Själv märkte han på sin dotter att något var fel.

– Från början var det att hon inte ville gå till skolan, ibland grät hon på kvällarna. Sedan när mobbningen blev fysisk märktes det, då berättade hon vad som hade hänt.

Situationen har blivit bättre sedan skolan kallade till möte med föräldrarna. Men pappan tycker att skolan kunde ha reagerat snabbare. Då hade mobbningen kunnat sluta för länge sedan.

– Skolan kunde ha hanterat det snabbare, kallat till ett möte med föräldrarna direkt. Hur ska föräldrarna annars veta vad deras barn gör i skolan? Barnet kommer inte hem och säger ”i dag slog jag någon i magen”, säger han.

Utbildningschefen Roland Beijer tror dock inte på någon ökning, utan tror i stället att siffrorna är missvisande.

ANNONS

– Bris har blivit ett känt begrepp i dag dit barn vet att man kan vända sig. Därför vet jag inte om siffrorna innebär någon reell ökning, säger han.

Hur ska man få stopp på mobbning i skolan?

– Att mobbning helt kan försvinna tror jag inte. Mobbning kommer alltid att finnas, så är det tyvärr, säger Roland Beijer.

Kan siffran minska om skolan kontaktar föräldrarna direkt när de upptäcker mobbning?

– Det tycker jag att man redan gör. Problemet med mobbning är att det ofta händer i miljöer dit vuxna inte har tillträde. Men när personal väl får reda på det, då kontaktar de föräldrarna direkt.

Fakta

Stor ökning hos Bris

Så många samtal fick Bris:

Förra året handlade 5 093 samtal om mobbning, året före var det 4 073 samtal.

Totalt tog Bris emot 25 900 förra året, mot 23 728 samtal 2010.

2011 var 78,3 procent av de som ringde tjejer och 20,5 procent killar. 1,2 procent angav inget kön.

Källa: Bris