De hiphopar över gränserna

Jens Silverstedt, Kristin Amparo (i blått), Vanessa Marko (längst bak), Adam Tensta (mitten), Victor Marko och turnéledaren Martin Johansson är en del av Kwaai.
Jens Silverstedt, Kristin Amparo (i blått), Vanessa Marko (längst bak), Adam Tensta (mitten), Victor Marko och turnéledaren Martin Johansson är en del av Kwaai.
I sommar blir det tungt hiphopgung när artister i Sveriges hiphopelit möter Sydafrikas coolaste rappare.

Adam Tensta och Mofeta & Jerre är några av artisterna som är med i konstellationen Kwaai.

Några av landets främsta hiphopartister sitter samlade i Vanessa Markos kök i Årsta. De är en del av Kwaai, som är ett hiphoputbyte mellan Sverige och Sydafrika.

Vanessa är PR-ansvarig för projektet, och även syster till Victor Marko, som är en del av hiphopduon Mofeta & Jerre. Victor är den som dragit igång Kwaai.

– Sydafrika har en bubblande musikscen och grymt bra rappare, som man inte känner till och som är värda att lyftas fram, säger han.

Hela Kwaai är inte på plats när vi ses. Den fjärdedel av konstellationen som dyker upp har åkt till Årsta från lite olika håll i stan: Adam Tensta från Tensta, Kristin Amparo från Bagarmossen, Victor Marko från Östermalm och Jens Silverstedt, andra delen i Mofeta & Jerre, bor på Lilla Essingen.

Under tre hektiska veckor i december förra året var de i Sydafrika och spelade in en skiva tillsammans med några av Sydafrikas största hiphopstjärnor.

Videon till första singeln, ”Badman”, är inspelad i kåkstaden Guguletu utanför Kapstaden. Rapgruppen Driemanskap och Kanyi kommer från kvarteren och det var tack vare dem som de kunde vistas i området.

– Vi fick skydd av hiphop kan man säga. De kommer från ruffa förhållanden men det är också ett rätt coolt ställe att vara på där solen skiner och folk är glada mitt i allt, säger Victor.

På fredag släpps skivan, vilket firas med en releasefest på Debaser. I sommar kommer några av artisterna från Sydafrika för att turnera med Kwaai, som är en del av Parkteaterns program.

– Det blir minst 15 personer på scen, och det kommer att bli så jäkla mycket energi, säger Victor.

Fakta

Spelar i sommar

Kwaai är ett hiphop-utbyte mellan Sverige och Sydafrika.

Syster Sol, Adam Tensta, Chords, Mofeta & Jerre, Cleo, Kristin Amparo och Dirty Jens är de svenskar som är med.

Med stöd från Statens Kulturråd åkte åtta artister ner till Sydafrika för att spela in musik med sydafrikanska artister.

Den 7 juni släpper Kwaai en fullängdsskiva med stor releasefest på Debaser Medis.

I augusti turnerar Kwaai i hela Sverige och spelar bland annat i Rinkeby den 9 augusti, Rågsved den 13 augusti och Vitabergsparken den 14 augusti, som en del av Parkteaterns program.