ANNONS

De hittade brev från Evert Taube

I en bok som skolan fått i gåva hittade två pojkar en gulnad handskriven text undertecknad ”Taube”.

Det visade sig vara ett äkta brev från nationalskalden.
ANNONS

Det var inte brevet från Lillan, men väl ett handskrivet instruktionsbrev från Evert Taube som eleverna Alexander Pettersson och Elias Singh hittade i en bok på Engelska skolans bibliotek.

Brevet som är daterat den 24 september 1950 innehåller direktiv till ett bokförlag om hur en av skaldens dikter ska användas vid en större fest och är kort och gott undertecknat ”Taube”.

Odd Zschiedrich, kansli­ansvarig vid Svenska akademien, går i god för att brevet är äkta.

– De som forskat på Evert Taube säger att det inte råder något tvivel om att det är hans signatur, säger han.

Sjätteklassaren Alexander Hermansson hittade brevet när han i jakt på ett uppsatsämne i svenska bläddrade i en bok som han tyckte såg både gammal och intressant ut med sina guldkantade blad. Fjärdeklassaren Elias Singh blev eld och lågor och bad skolans bibliotekarie Gulla Hermannsdottir att kontakta någon expert som kunde intyga brevets äkthet.

– Det var som ett mysterium och jag hoppades hela tiden att det skulle ge pengar till biblioteket så att vi kan köpa in ännu fler böcker. Just nu fattas till exempel delar i vissa bra bokserier, säger han.

Så småningom kom besked från Svenska akademien. Odd Zschiedrich tippar att brevet ökar i värde i takt med att åren går.

– Ett handskrivet brev finns ju bara i ett exemplar. Det har varit väldigt trevligt för oss att få titta på det. Det är en riktig raritet.

Elias Singh och Alexander Pettersson hittade Taubes brev.

ANNONS