De hittade ett nästan 200 år gammalt mynt

Leo Wennersten och William Svärdh hittade den gamla pengen på skolgården.
Leo Wennersten och William Svärdh hittade den gamla pengen på skolgården.
6-åringarna Leo Wennersten och William Svärdh letade efter skräp på rasten på Bo skola. Men i stället hittade de ett tvåhundra år gammalt mynt från kung Karl XIV Johans tid.

– Vi letade efter egentligen efter glasbitar, säger Leo Wennersten.

Han och kompisen William Svärdh har just gått ut förskoleklass på Bo skola och för två veckor sedan ägnade de rasten åt att städa lite på skolgården. När de grävde i jorden på skolgårdens lilla kulle hittade de något som var runt i formen.

– Vi trodde det var någon plastgrej, men sedan var det en peng, säger William.

Ytterligare klasskamrater följde med bort till fritidspedagogen Tim Lamber som tvättade av det mycket leriga myntet. Av formen att döma var det stort som en vanlig enkrona – men det visade sig vara ett gammal två tredjedels skilling daterad till 1836.

Myntet låg bara begravet i ett tunt lager jord, visar Leo och William. Tim Lamber tror att det kan ha nötts fram under vinterns pulkaåkning i backen.

– Den här kullen är dessutom kulturminnesmärkt, så kanske är det därför man hittar gamla pengar där. Barn har hittat ettöringar här tidigare, säger han.

Mynthandlaren Klas Boman har Bomans antik på Lidingö. Han befinner sig på resande fot när Mitt i Lidingö Tidning kontaktar honom, men är säker på att myntet är äkta.

– Av årtalet att döma är det från Karl XIV:s tid. Att hitta gamla kopparmynt från 1700–1800-talet är inte särskilt ovanligt egentligen. Sverige var fattigt på den tiden, men det fanns mycket koppar, säger han.

Kopparmynt användes mest av de mindre bemedlade, silvermynten var för borgarna och så var det adeln och kungahuset som hade guldmynten, berättar Klas Boman.

Men barnen på Bo förskola kommer tyvärr inte att kunna bli rika på sitt kopparmynt.

– Eftersom de är så vanliga och ofta återfinns just i ett lerigt och jordigt skick blir de oftast inte värda mer än kanske 5–7 kronor, säger Klas Boman.