De hittade stöldgodset

Ludvig von Sydow, Joshua Hardt-Jonsson och William von Sydow (i förgrunden) såg skatten först och snart kom klasskamraterna för att titta.
Ludvig von Sydow, Joshua Hardt-Jonsson och William von Sydow (i förgrunden) såg skatten först och snart kom klasskamraterna för att titta.
När treorna på Torsviks skola hade brännbolls­picknick blev det väldigt spännande. Barnen hittade en riktig ”skattkista” med smycken i skogen.

Kistan hade stulits vid ett inbrott och ägaren kunde nu få tillbaka sina smycken.

Skattkistefyndet i skogen var en stor upplevelse för treorna från Torsviks skola klass 3I. När Lokaltidningen Mitt i möter upp vid Grönsta gärde för att låta några barn återberätta upplevelsen dyker halva klassen upp och pratar i mun på varandra om det som hänt.

Det var mitt under brännbolls­picknicken för snart två veckor sedan som barnen skulle leta efter en koja, som de sett i en skogsdunge förra året.

De hittade ingen koja i dungen, men däremot något helt annat – ett litet smyckeskrin i form av en kista, med smycken i och utanför. Skrinet låg slängt mitt på berget i skogsdungen.

– Vi ropade att vi hade hittat en skatt, och så kom alla andra barn hit och tittade, säger William von Sydow.

Det uppstod diskussion bland barnen huruvida man själv får ta skatter som man hittar i skogen, men till slut kom gruppen överens om att det nog fanns någon som saknade sina smycken och måste få tillbaka dem. De sprang till föräldrarna som höll till på Gärdet.

– Men ingen trodde oss, bara Ludwigs och Williams mamma, säger Joshua Hardt-Jonsson.

– De skrek att de funnit en skatt, men vi trodde att de skulle komma med en skokartong med kottar i, säger Miriam Hardt-Jonsson, mamma till Joshua.

Men föräldrarna imponerades av kistans innehåll, det såg ut att vara dyrbara smycken. Och som tur var hade ett smycke en liten namnlapp.

Namnet kunde spåras till en adress i närheten, där det varit inbrott samma morgon. Senare på dagen lämnade några barn i klassen tillbaka kistan till dess ägare.

– Det var en dam som blev jätteglad, hon berättade att hon haft inbrott på morgonen och att det var värdefulla saker som hon ärvt, säger Frida Älfvåg som var med vid överlämnandet.

Enligt Claes TrotzigLidingöpolisen finns det sannolikt tre tänkbara anledningar till att tjuvar lämnar smycken efter sig på det sätt som de gjort denna gång.

– Antingen har de blivit rädda och slängt eller tappat det när de sticker från inbrottet, alternativ två är att de gömt stöldgodset för att hämta det senare. Men det finns också alternativet att de helt enkelt tyckt att det de stulit inte är värdefullt nog och slängt det. Det är inte alltid som inbrottstjuvarna vet vad som är mest värt, säger han.

Förra året var det 105 inbrott och inbrottsförsök på Lidingö.

I år har det än så länge varit 44 stycken, enligt polisens inbrottsgrupp.

Ingen trodde oss, bara Ludwigs och ­Williams mamma.Joshua Hardt-Jonsson, skatthittare.

Fakta

Så mycket har inbrotten ökat

Antal bostadsinbrott i villor och lägenheter på Lidingö:

2012: 105

2011: 89

2010: 100

2009: 61

2008: 43

Källa: BRÅ, Polisen