De hittade Taubes brev

Alexander Hermansson och Elias Sing, båda elever på Engelska skolan i Tyresö, har väntat med spänning på besked om brevet från Evert Taube var äkta. Nu vet de att det stämmer.
Alexander Hermansson och Elias Sing, båda elever på Engelska skolan i Tyresö, har väntat med spänning på besked om brevet från Evert Taube var äkta. Nu vet de att det stämmer.
I en bok som någon skänkt till Engelska skolan i Tyresö hittade två pojkar en gulnad handskriven text undertecknad ”Taube”.

Det visade sig vara ett äkta brev från nationalskalden.

Det var inte brevet från Lillan, men väl ett handskrivet instruktionsbrev undertecknat Evert ­Taube som eleverna Alexander Pettersson och Elias Singh hittade i en bok på Engelska skolans bibliotek.

Brevet som är daterat den 24 september 1950 innehåller ­direktiv till ett bokförlag om hur en av Evert Taubes dikter ska ­användas vid en fest tillägnad den gode vännen Sven Salén. ­Något honorar önskar Evert Taube inte, däremot ersättning för omkostnader, gärna redan i morgon och skickade till dottern Ellinors adress i Hällefors. Brevet är kort och gott undertecknat ”Taube”.

Odd Zschiedrich, kansli­ansvarig på Svenska akademien, har tittat på brevet och går i god för att det är äkta.

– Vi har personer knutna till oss som forskat på Evert Taube och de säger att det inte råder något tvivel om att det är hans signatur, säger han.

Det var sjätteklassaren Alexander Hermansson som upptäckte brevet när han i jakt på ett uppsatsämne i svenska bläddrade i en bok som han tyckte såg gammal och intressant ut med sina guldkantade blad.

– Papperet var gulnat och handstilen snirklig. Och så fanns det en bläckfläck. Vissa trodde att det var fejk, men jag var hela ­tiden säker på att det var äkta, säger han.

Fjärdeklassaren Elias Singh som också befann sig i biblioteket när Alexander hittade brevet blev eld och lågor och bad skolans bibliotekarie Gulla Hermannsdottir att kontakta någon expert som kunde intyga brevets äkthet.

– Det var som ett mysterium och jag hoppades hela tiden att det skulle ge pengar till biblioteket så att vi kan köpa in ännu fler böcker. Just nu fattas till exempel delar i vissa bra bokserier, säger Elias Singh.

Gulla Hermannsdottir vände sig till Svenska akademien och fick så småningom positivt besked. ­Boken ”Strandblomster” som ­brevet låg i är en hyllningsbok till Sven Salén.

Kansliansvarige Odd Zschiedrich anser att boken i sig är intressant. Brevet är dock ännu intressantare och kommer att bli värdefullt i takt med att tiden går.

– Ett handskrivet brev finns ju bara i ett exemplar. Det har varit väldigt trevligt för oss att få titta på det. Det är en riktig raritet, säger han.

Enligt bibliotekarien Gulla ­Hermannsdottir ska det numera inglasade brevet få en hedersam plats i skolan.

– Men vi vill också få reda på mer! Både boken och brevet har vi fått som gåva av en förälder, men vi vet inte vilken. Kanske kan den berätta något mer, säger hon.

Fakta

Så blev Taube känd trubadur

Evert Taube (1890–1976) fortsatte den Bellmanska vistraditionen och slog igenom brett som trubadur.

Inspiration hämtade han från sina år i Argentina, men också från miljöer i Bohuslän och Roslagen. Hans texter handlar ofta om natur, kärlek och livsglädje.

Evert Taube var även verksam som konstnär och skrev ibland även prosa.

Källa: Nationalencyklopedien