ANNONS

De hjälper ensamkommande

Miriam Thedros och Karin Holmström hjälper Zaher och Tesfaye med läxläsning.
Miriam Thedros och Karin Holmström hjälper Zaher och Tesfaye med läxläsning.
Karin Holmström hjälper Zaher från Afghanistan att söka jobb.
Karin Holmström hjälper Zaher från Afghanistan att söka jobb.
Tesfaye visar sin konst för Miriam Thedros.
Tesfaye visar sin konst för Miriam Thedros.
Miriam, Bahareh och Karin tyckte att det saknades hjälp i det vardagliga för ensamkommande ungdomar. De startade organisationen Fånga framtiden tillsammans där de ideellt hjälper ungdomar med läxor, myndighetskontakter – eller bara pratar.
ANNONS

Redan 2013 föddes idén om en verksamhet som syftar till att hjälpa ensamkommande ungdomar. Karin, som jobbar på ett PUT-boende (permanent uppehållstillstånd) såg ett stort behov av hjälp och stöd i olika situationer – såsom läxläsning, läsa brev från myndigheter eller söka lägenhet och jobb. Organisationen Fånga framtiden tillsammans vänder sig till ungdomar upp till 25 år.

– Redan när man är 18 år får man flytta ut från sitt boende där det finns personal dygnet runt, och när man är 21 räknas man inte längre som ensamkommande ungdom längre. Det kan vara ett stort steg att bo helt själv från att ha haft hjälp dygnet runt.

Under onsdagskvällarna ses man i lokalen i Magelungsskolan på Gotlandsgatan. Omkring 12 ensamkommande ungdomar brukar dyka upp. Zaher, 21 år, kom från Afghanistan för ungefär tre år sedan, och är en av dem som har varit med sedan organisationen startade.

– Det är jätteroligt att vara här faktiskt. Jag har hittat nya vänner och får hjälp med mina läxor och med att söka jobb, säger han.

Efter den senaste tidens rapporter om flyktingkatastrofen i Medelhavet och Syrien har volontärerna strömmat in till organisationen. Så många har hört av sig att nu har behövt sätta stopp.

– Responsen har varit överväldigande, vilket självklart är jätteroligt. Vi hade uppstartsmöte för volontärerna förra veckan och trodde att det kanske skulle dyka upp sju stycken, men det kom 34, säger Miriam Thedros.

Tesfaye kom som ensamkommande flykting från Etiopien för fem år sedan. Han kom i kontakt med organisationen genom boendet han bodde på i början, där Karin arbetade. Numera bor han som inneboende i en lägenhet i Kallhäll.

– Det har varit jättebra. Jag har fått hjälp med att ställa ut min konst. Jag har haft konstutställning i Fittja bland annat och fått sälja en del tavlor, säger han.

Just nu vänder man sig till ungdomar som har kommit till Sverige själva, utan sin familj. Men i en del fall kommer deras familjer till Sverige i ett senare skede, när ungdomarna redan varit i Sverige ett tag. Ungdomarna får då ett stort ansvar att ta hand om resten av familjen.

ANNONS

– De kan få mycket frånvaro från skolan, för att de behöver hjälpa sin familj att prata med Migrationsverket eller Skatteverket exempelvis. Där kommer vi in och hjälper till. Våra volontärer kan hjälpa ungdomarnas familj med det här, så att de själva inte behöver bära allt ansvar, säger Karin Holmström.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.