ANNONS

De hjälper gode män att stötta flyktingbarn

Författarna Tommy Hansson och Ingela Ek hoppas att boken kan hjälpa till. Ingela menar att det varit omöjligt för överförmyndarenheterna att ge alla nya gode män bra utbildning.
Författarna Tommy Hansson och Ingela Ek hoppas att boken kan hjälpa till. Ingela menar att det varit omöjligt för överförmyndarenheterna att ge alla nya gode män bra utbildning.
Utan föräldrar i det nya landet får ensamkommande flyktingbarn hjälp av en god man.

Nu har två veteraner inom området skrivit boken med tips från det första trevande mötet till tiden efter asylbeslutet.
ANNONS

Funderar du på att bli god man för ensamkommande flyktingbarn? Nu har Salemborna Ingela Ek och Tommy Hansson, som varit gode män i många år, skrivit guidande ”God man för ensamkommande flyktingbarn”.

– Du blir som en ställföreträdande förälder. Du gör allt en förälder gör, men du har inte hand om den dagliga vårdnaden av barnet, säger Ingela Ek som varit god man för ensamkommande barn i åtta år.

Boken har tips och checklistor som spänner från första dagen du möter ett främmande nyanlänt barn till dagen då barnet fyller 18 år eller utvisas från Sverige.

– Att få vara stöd för en person i en svår situation är ett meningsfullt uppdrag. Men du kommer också nära och känner barnets smärta, säger Ingela Ek.

Hon berättar hur hon sett barnens oro inför asylbesluten och historier om barn som fått fly hals över huvud.

– De kan ha sett sin pappa bli mördad, samtidigt som mamman skriker ”spring, min son, spring”. Barnen måste berätta om sina upplevelser i mötet med Migrationsverket.

Men gode män har också glädje att se fram emot, berättar Ingela Ek.

– Att se en så här trasig ungdom få uppehållstillstånd och ambitionen att göra sig ett liv i Sverige och blomma igen är glädjande.

Förra året kom rekordmånga ensamkommande till Sverige, 35 000. Behoven har mötts upp av ett stort intresse för att bli god man. I dag råder ingen brist på gode män, i vare sig Botkyrka eller Salem. Den som vill bli god man kollas mot belastningsregistret, kronofogden och socialtjänsten. På Botkyrka kommun upplever dock Jenny Vallin som är chef på sektionen för ensamkommande barn och unga att kvaliteten på gode män gått ned, och att en del inte kan asylprocessen och missar bidrag som den ensamkommande kan ha rätt till. Men någon markant kvalitetsdipp håller varken representanter för överförmyndarnämnden i Salem eller Botkyrka med om.

ANNONS

– Det ligger i sakens natur att nya personer inte har samma erfarenhet och är lika bra. Men den som inte sköter sig byter vi ut, säger Niklas Näslund som är chef på överförmyndarenheten för Botkyrka.

Fakta

Det här gör en god man

I uppdraget som god man ingår exempelvis att hålla koll på att barnet har en fungerande skolgång, en meningsfull fritid och en fungerande ekonomi.

Gode mannen ska finnas med som målsman i kontakt mot myndigheter.

Ersättningen för en god man för ett ensamkommande barn sänks i oktober från 1 776 till 1 000 kronor per barn.

Du får vara god man åt maximalt 15 personer samtidigt.

Källa: Överförmyndarenheten, författaren Ingela Ek
Fakta

Så många barn har stöd av en god man i din kommun

Botkyrka 268

Haninge 250

Huddinge 297

Tyresö 107

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.