ANNONS

De hjälpte till att stoppa Ica-branden

Mattias Schain och Fredrik Carlsson var med och släckte nyårsbranden vid Ica Skarpnäck med hjälp av brandsläckare.
Mattias Schain och Fredrik Carlsson var med och släckte nyårsbranden vid Ica Skarpnäck med hjälp av brandsläckare.
Entrén till Ica Skarpnäck stod i lågor och då valde Skarpnäcksborna att agera. Med brandsläckare lyckades Fredrik Carlsson, Mattias Schain och Marko Vuorinen lindra butikens skador.

– Jag minns inte vad jag tänkte, det gick på automatik, säger Mattias Schain.
ANNONS

Nyårskvällens brand i Ica Skarpnäck var nära ögat. Lågorna lyckades aldrig ta sig in i butiken och bara någon vecka senare kunde man hålla öppet som vanligt.

Detta var delvis tack vare ett agerande från Fredrik Carlsson, Mattias Schain och Marko Vuorinen, som bor i ett kollektiv på andra sidan gatan. Det var fest i kollektivet när Fredrik Carlsson hörde någon ropa att det brann. Mattias Schain befann sig i sin lägenhet när han såg hur det slog lågor från Ica butiken.

– När vi kollade ut såg vi att det brann ganska mycket och även uppe på taket, säger han.

Efter att ha larmat räddningstjänsten sprang han och kort därefter Fredrik ut med varsin brandsläckare.

– Jag minns inte vad jag tänkte, det gick på automatik, Min son var nere i matsalen och jag var orolig att den skulle sprida sig vidare, säger Mattias Schain.

Marko Vuorinen befann sig på gården i sin bil när han såg branden och även han sprang fram med en brandsläckare. Att agera var något som kändes självklart.

– Jag tänkte att vi måste göra någonting. Jag ville inte heller bara stå och titta på och sen lida av konsekvenserna, säger Marko Vuorinen som ofta handlar i butiken.

När räddningstjänsten kom till platsen var de största lågorna släckta och branden kunde stoppas innan den spridit sig in till butiken. Ingen av de tre männen kan riktigt förklara hur de tänkte innan de agerade.

– Jag tänkte bara vad det var jag kunde göra. Sen har man skadats av amerikanska filmer där bilar sprängs, så jag var rädd att det skulle bli en explosion och sprida sig, säger Fredrik Carlsson.

ANNONS

Enligt räddningstjänsten är det bättre att göra någonting än ingenting alls vid en brand. Det kan till exempel vara att ringa 112 eller stänga en dörr vid en lägenhetsbrand.

– Man ska göra det man kan utan att utsätta sig själv för allt för stor fara. Räddningstjänsten vill inte att den som försöker hjälpa gör det så pass att vi sedan måste hjälpa den personen, säger Jonas Ander, räddningstjänsten i Stockholm.