Min lokala hjälte

De hoppar järnet för hälsan

Hopprep
Klass 9B vann tävlingen i långrep. Tio hoppare och två vevara stod för laginsatsen.
Hopprep gruppbild
Klass 9B är glada efter segern.
Tänk dig en skolgård med 750 elever som hoppar hopprep. Så såg det ut på Bäckahagens skola i Bandhagen i går.
Alla elever tävlade om vem som kunde hoppa längst.

Det såg inte ut riktigt som det brukar på Bäckahagens skogård i Bandhagen i torsdags. Alla elever från 6-åringarna i förskoleklass till tonåringarna i högstadiet hoppade nämligen hopprep. De deltog alla i en gigantisk hopprepstävling där det handlade om att hoppa längst.

– Det var helt fantastiskt och eleverna tyckte att det var väldigt roligt. Nu har vi bestämt att det blir tradition att vi ska ha någon form av hopprepstävling varje år, säger Monika Boman, lärare i idrott och hälsa.

Hopprepstävlingen var finalen på projektet Hoppa frö hälsan. Alla elever på skolan har fått var sitt hopprep som de har hoppat med både på skolan och hemma under en månads tid.
– Vi vet att pulshöjande aktivitet ökar inlärningen och att hoppa hopprep är ett bra sätt att höja pulsen, säger Monika Boman.

På torsdagseftermiddagen var alla elever ute och hoppade. F-3 tävlade för sig, mellanstadiet för sig och högstadiet för sig. Förutom att eleverna tävlade individuellt tävlade de också klassvis. Då hoppade tio elever på ett och samma rep med två vevare.
– Vevarna är jätteviktiga om man ska lyckas, säger Monika Boman.

Klass 9B vann hopp med långrep. Och i högstadiet var det Jakub Wojtczak i årskurs 9 och Ali Ehsan Isakhi i årskurs 8 som gick till final. Jakub kammade hem segern till slut efter lång och tuff kamp.

– De hoppade väldigt länge. Jag hade tänkt att tävlingen skulle ta en halvtimme. Men vi började 14 och var inte klara förrän 15.15, säger Monika Boman och skrattar.

Hoppa för hälsan är del i ett större friskvårdsprojekt på skolan som heter Hjärna rörelse. Alla elever på skolan har ”brainbreaks” var 30:e minut, vilket innebär att de avbryter lektionen en gång i halvtimmen för att göra något fysiskt, till exempel tio upphopp eller mer hopp och skutt för de yngre barnen.

De stolta hopprepsvinnarna fick förutom äran ett pris i hoppandets tecken. De får inträde till nya Bounce vid Kungen kurva – ett hav av studsmattor.