ANNONS

De hoppas på hotellsuccé

På eget initiativ har svartsöbor investerat i ett nytt hotell på ön.
På eget initiativ har svartsöbor investerat i ett nytt hotell på ön.
Ett nytt hotell ska få fler att upptäcka Svartsö och dessutom skapa arbetstillfällen på ön.

– Det här betyder oerhört mycket för Svartsö, men också för skärgården i stort, säger kommunstyrelsens ordförande Monica Pettersson (M) i Värmdö.
ANNONS

Olle Wallin, en av sex Svartsöbor som tillsammans investerat större belopp i det nya kombinerade hotellet och vandrarhemmet, är i full färd med att spika upp lister och packa upp sängar för de sista hotellrummen.

Det fina sommarvädret har snabbt skapat en efterfrågan på den nya anläggningens 60 bäddar.

– Det här är något vi som bor här funderat på länge. Besöksnäringen är ju numera oerhört viktig för att säkra och utveckla arbetstillfällen i skärgården, säger han.

Fram till för sju år sedan fanns det ett pensionat på Svartsö, men det behövde renoveras. Olle och hans kompanjoner drev då frågan om en utbyggnad – men fick den allmänna opinionen emot sig. Pensionatet såldes och är numera en privatbostad.

– Vi var många som var rätt besvikna då, men den här gången gick det ju bättre. Nu ser de flesta positivt på en förbättrad service och fler arbetstillfällen, säger han.

Redan nu, innan allt är klart, jobbar tre personer på hotellet/vandrarhemmet. Öbor med taxi- och svävarverksamhet hoppas på inkomster. Ytterligare en Svartsöbo har öppnat ett tvätteri för att serva hotellet och öns hantverkare har varit involverade i bygget.

Olle Wallin ser också en möjlighet för öns aktiva kulturarbetare att tjäna en slant, då hotellgäster kan betala för till exempel konserter.

– Vi tänker oss helt enkelt att det här är bra för alla och att det gynnar öns livskraft, säger han.

För att driva hotellet har Olle Wallin och hans kompanjoner anlitat skärgårdsbon Lotten Andersson, som tidigare chefade över vandrarhemmet i Finnhamn.

ANNONS

Förhoppningen är att anläggningen ska locka enskilda turister, men också större bröllopssällskap (det finns en bröllopssvit) och företag som behöver anordna konferenser i avskildhet. Till vintern planerar Lotten att locka ut stockholmarna med skridskoåkning och matupplevelser.

Det finns dock öbor som är mindre förtjusta i anläggningen. Det finns en oro för att den insjö som flera öbor tar sitt dricksvatten från ska påverkas negativt om fler badar i sjön.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.