ANNONS

De jagar falska kolleger

Iman Amanpour och Calle Béve, närpoliser i Järva, deltar i jakten på falska poliser som lurar äldre.
Iman Amanpour och Calle Béve, närpoliser i Järva, deltar i jakten på falska poliser som lurar äldre.
En 44-årig man från Rinkeby sitter häktad misstänkt för att ha lurat sig in hos ett 20-tal äldre personer genom att visa upp en falsk polisbricka.

Men en eller flera medhjälpare är ännu på fri fot.
ANNONS

Flera personer i Järvaområdet har under de senaste två månaderna fått besök av bedragare som utgett sig för att vara poliser.

En 90-årig kvinna är den äldsta bland brottsoffren, men nästan alla är över 80 år.

– Vi har funderat på om det kan vara så den falske polisen väljer ut sina offer, säger Kjell Brolin utredare på Norrmalmspolisen.

44-åringen från Rinkeby sitter häktad skäligen misstänkt för sju fall av bedrägeri, men polisen hoppas kunna knyta honom till ytterligare omkring 15 fall där äldre personer blivit lurade på samma sätt. Brottsoffren finns bland annat i Tensta, Kista, Solna och Sollentuna.

Polisen misstänker också att en eller flera medhjälpare fortfarande är på fri fot och polisens arbete i västerort har intensifierats för att förhindra att fler äldre utsätts.

Vid alla brottstillfällena har de falska polisernas tillvägagångssätt varit detsamma. En man ringer hem till pensionären, presenterar sig som polis och säger att det har varit mycket åldringsbrott i området.

Han erbjuder hjälp att skydda sig mot brott och kommer sedan på besök. När pensionären öppnar dörren visar mannen någon slags id-handling där det står ”polis”. Han är artig och ber att få se pensionärens värdesaker, kontanter och kontokort. Han säger att han behöver ta med sakerna till bilen för att dokumentera dem, men återvänder sedan aldrig.

I slutet av januari knackade en man, som polisen misstänker är den gripne 44-åringen, på hos en äldre kvinna i centrala Tensta. Mannen sa att polisen utförde kontroller i området i samband med en mängd inbrott. Mannen ska sedan ha bett om att få se kvinnans smycken och kontokort, vilket han fick. Den falska polisen lämnade sedan kvinnans bostad och tog hennes kontokort med sig.

Två liknande fall inträffade samma månad i Kista.

ANNONS

Den misstänkte 44-åringen är tidigare dömd för att ha lurat av äldre personer pengar genom att utge sig för att vara ­polis, senast 2010. Men redan som 25-åring dömdes han för urkundsförfalskning, stöld och häleri.

Nu håller polisen fotokonfrontationer med de drabbade pensionärerna. Till bevis har polisen också övervakningsbilder från bankomater där mannen ses ta ut pengar med pensionärers stulna kontokort. Man hoppas också kunna bevisa att han varit hos pensionärerna med hjälp av hans telefon.

44-åringen är nu misstänkt för grovt bedrägeri. Döms han för det riskerar han upp till sex års fängelse. Mannen nekar till anklagelserna.

Eftersom polisen misstänker att en eller flera medhjälpare fortfarande är på fri fot varnar de nu framförallt äldre för att släppa in okända människor i sina bostäder.

– Kräv alltid legitimation om de påstår sig komma från myndigheter, säger Mats Österman, som jobbar med det förebyggande arbetet på Västerortspolisen.

Enligt honom är medvetenheten hos de äldre stor kring den här typen av brott.

– Många som jag själv har besökt ute på fältet vet vad man ska tänka på. Men brottslingarna är otroligt slipade och detta är ju deras levebröd så de lyckas lura sig in hos dem utan våld. Dessutom blir de äldre ofta chockade och kommer inte ihåg detaljerade signalement.

Fakta

Kräv alltid ID av myndighetspersoner

Polisen arbetar förebyggande mot åldringsbrott, bland annat med volontärer. De går runt och informerar och ger råd till äldre.

Två av de viktigaste tipsen är: släpp aldrig in någon okänd i din bostad och kräv legitimation av de personer som utger sig för att komma från en myndighet.

Polisens volontärer är civila som förutom trygghetsvandringar även ger föreläsningar på till exempel äldreboenden.

En ny stor informationskampanj om åldringsbrotten är på gång till våren.