De joggar för trygghet i Väsby

En del i trygghetsarbetet är att närpolisen ska jogga och cykla mer i stället för att åka bil. Malion Sundström är en av poliserna som joggar med Väsbyborna.
En del i trygghetsarbetet är att närpolisen ska jogga och cykla mer i stället för att åka bil. Malion Sundström är en av poliserna som joggar med Väsbyborna.
Arbetet med att öka trygghetskänslan i Väsby fortsätter. Självförsvarsskolan ordnar kurser och polisen har utökat sina joggingturer.

Dessutom ska spåren vara upplysta längre, och ett bidrag kan bli aktuellt till föreningar som rör sig i motionsområdena.

Sedan mordet i Runby har Väsby­bor och myndigheter samlats i gemensamma insatser för att öka tryggheten.

– De ideella krafterna har gjort ett jättejobb, särskilt Team Pannben, B.A.B.Y Runners och Väsby orienteringsklubb. Och fältare, polis och räddningstjänst har varit­ ute i området och i motions­spåren, säger Maria Röstberg, tillförordnad kultur- och fritidschef i Väsby.

I torsdags ordnade kommunen en presskonferens tillsammans med polisen och räddningstjänsten där kommundirektör Hillevi Engström poängterade att kommunen är en trygg plats och att invånarnas frihet inte ska behöva inskränkas.

Hon hyllade även alla som engagerat sig efter mordet den 5 augusti och poängterade att man tillsammans kan bygga upp trygghetskänslan och tilliten igen.

Flera olika trygghetsinsatser pågår och är på gång. I söndags arrangerade Självförsvarsskolan, som drivs ideellt av poliser, livvakter och väktare, en säkerhetsutbildning för kvinnor i samarbete med kommunen. Ytterligare ett tillfälle blir nu på söndag.

– Vi gör det här för att vi har fått enormt många samtal och mejl från kvinnor i Upplands Väsby som uttrycker en extrem oro och rädsla, säger Stefan Sandrén på Självförsvarsskolan.

Vissa har uppgett att de inte vågar­ gå ut själva, andra att de beväpnar­ sig.

På säkerhetsutbildningen får kvinnorna exempelvis lära sig var på kroppen man får störst effekt om man slår någon som överfaller en. Instruktörerna pratar även om vikten av att vara mer uppmärksam när man är ute, till exempel genom att inte gå försjunken i mobilen eller avskärma sig med hörlurar.

– Förövare väljer ofta ut människor som de på förhand tror är lätta offer. Vi lär kvinnor hur de enklast möjligt får angriparen att omvärdera situationen. Blir man överfallen är det viktigt att redan initialt göra sig så svårhanterlig som möjligt – skrik, bit och riv, säger­ Stefan Sandrén.

Kommunens plan för att öka tryggheten inriktar sig främst på att få ut människor i skog och mark.

– Vi ska titta på om vi kan införa ett bidrag till föreningar som jobbar­ med att befolka spåren och andra utemiljöer. Vi ska också ha tänt i spåren längre på kvällarna, säger Maria Röstberg.

På längre sikt vill kommunen starta medborgardialoger med Väsbybor för att höra deras åsikter om trygghetsåtgärder och sam­arbeta mer med de lokala trygghetsråden.

Närpolisen i Väsby har tillfälligt­ utökat sin jogging med Väsbybor från Smedby till att även gälla Runby.

För att ytterligare öka trygg­heten tar sig närpolisen numera ofta fram genom att just jogga eller­ cykla i stället för att åka bil.

– Då får man mycket mer kontakt med människor och kan vara på otympliga platser och ser och hör bättre, säger Malin Sundström på närpolisen.

Läs mer om mordutredningen på sidan 10.

Fakta

Flera insatser för att öka tryggheten

Efter mordet den 5 augusti har motionärer slutit upp för att återta skogen. Flera föreningar har engagerat sig och polisen joggar i Runby och Smedby.

Förlängd belysning planeras och bidrag till föreningar som befolkar spåren utreds.

Självförsvarsskolan ordnar kursdagar, nästa på söndag.