ANNONS

De kämpar för att få utegym

Ett stort utegym invigdes i fjol i Botkyrka.
Ett stort utegym invigdes i fjol i Botkyrka.
Ett rejält utegym saknas i Haninge, enligt många motionärer.

Men nu öppnar kommunen för att det kan bli verklighet.
ANNONS

Gratis gymträning i friska luften, utan speglar och svettlukt. Trenden med utegym bara växer över landet. Men medan trägymmen poppar upp som svampar i exempelvis Stockholm lyser de med sin frånvaro i Haninge. Vilket märks bland Haningeborna.

Ett riktigt utegym är det vanligaste medborgarförslaget just nu. Ett 15-tal förslag har kommit in det senaste året.

På Dalarö och Muskö har föreningar själva byggt utegym, och i Brandbergen blev nyligen en mindre variant klar. Men Haninges stora friluftsområden saknar alltjämt ett rejält utegym.

Emma Gustafsson, Mauricio O’Ryan och Ann-Marie Pettersson är några av dem som suktar efter ett.

De håller alla till vid Hanvedens idrottsplats flera gånger i veckan. Och här, mellan idrottsplatsen och motionsspåren, är den optimala platsen, tycker de.

De har också lyft förslaget i facebookgruppen ”Utegym i Hanvedens IP”. Ser man till förslagen till kommunen är det just Hanveden som är den populäraste platsen för ett utegym, tätt följt av Rudans friluftsområde och Eskilsparken i Handen.

– Vi tänker på allt från de äldre till de unga. Ett avslappnat fräscht utegym, helt utan massa bodybuilders som trängs med andra. Det finns ju många som motionerar i spåren här, och dessutom finns här redan både fotbolls- och hockeyverksamhet. Ett utegym hade varit perfekt på Hanveden, säger Mauricio.

Ett utegym beräknas kosta 250 000 kronor att anlägga. Förvaltningen är positiv till förslagen och ett utegym skulle kunna stå klart till nästa sommar.

– Vi ställer oss positiva till de ärenden om utegym vi tittat på, och vi har fått uppdrag av nämnden att lösa frågan. Kommunen kommer att ta reda på var det skulle kunna placeras, säger Daniela Fuciu.

ANNONS

Vad beror det stora intresset för utegym på, tror ni?

– Det beror självklart på behovet av spontana idrottsplatser och möjligheten att motionera på egna villkor, säger Daniela Fuciu.

Kommunen medger att de aktuella platser som föreslagits av Haningeborna är intressanta.

Sara Nilsson, idrottsstrateg i Haninge, ser just nu över finansieringen och ska i höst redovisa vad hon kommit fram till.

– Uppdraget jag fått är att göra kostnadsberäkningar och lämna förslag på finansiering. Nämnden ställer sig positiv till utegym, men det är framförallt en finansiell fråga för oss.

Mauricio O’Ryan, Emma Gustafsson och Ann-Marie Pettersson skulle helst se ett utegym vid Hanvedens idrottsplats, mellan Västerhaninge och Jordbro.

Fakta

Gymen är vanliga i Kina

Förebilden till dagens allt mer populära utegym kommer från Kina, där det sedan länge finns redskap i parker och torg.

Traditionellt har utegym ansetts bra för att motverka åldrande.

Fokus ligger på att förbättra rörlighet, koordination och styrka.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.