De kämpar för barnens fritid

Merrisha Axelsson, Nadja Bouzaiene och Julia Bekil vill ge barn en meningsfull fritid.
Merrisha Axelsson, Nadja Bouzaiene och Julia Bekil vill ge barn en meningsfull fritid.
Det finns barn i Sollentuna som inte har råd att bowla eller gå på bio på fritiden.

Det vill 18-åringarna Merrisha Axelsson, Nadja Bouzaiene och Julia Bekil ändra på.

Finns det verkligen fattiga barn i Sverige? Debattvågorna har den senaste tiden gått höga. Men de tre gymnasietjejerna Merrisha Axelsson, Nadja Bouzaiene och Julia Bekil är övertygade.

De har vuxit upp i samma kvarter på Malmvägen och vet att vissa barn inte alltid har råd att hänga med på alla aktiviteter.

– I grundskolan fick vi ställa in en dyr klassresa för att en pojke inte hade råd att följa med. Det var jättejobbigt för honom, säger Julia.

Det är kanske inte är så vanligt att någon svälter, men det märks ändå tydligt om någon klasskamrats familj har lite mindre pengar än alla andra.

– Det finns familjer där man har pengar till hyra, mat och nya skor, men sedan finns det inte till något mer, säger Nadja.

Att kunna gå på bio, hänga med och bowla eller bara ta en fika är otänkbart för de barnen. Och då blir det lätt att hamna utanför, menar de tre vännerna.

– Vi vill inte peka ut någon som fattig, utan tvärtom hjälpa dem att känna sig delaktiga. Vi vill skapa mötesplatser, säger Merrisha.

Alla tre går varsin inriktning på samhällsvetenskapliga programmet. I början av trean var det dags att sätta i gång med det obligatoriska projektarbetet. Merrisha, Nadja och Julia valde temat bistånd.

– Bistånd och fattigdom förknippar man med barn i u-länder som svälter och inte kan gå i skolan. Men i vårt samhälle är kanske fattigdom när familjer har ekonomiska brister som påverkar barnen. Vi ville gå lite utanför ramarna, säger Merrisha.

Därför startade de organisationen Barnens rätt till aktiviteter. Nyligen var de och bowlade med ett gäng barn som annars kanske inte haft råd. Snart planerar de ett biobesök.

– Det finns massor av problem i samhället och hela livet består av hinder. Men ju mer vi tar tag i dem, desto bättre blir det, säger Merrisha.

Fakta

Rätt till aktiviteter

De tre Sollentunatjejerna står bakom organisationen Barnens rätt till aktiviteter.

De arrangerar aktivitetsdagar för barn som annars inte haft råd.

De har hittills fått bidrag från Sollentuna bowlinghall och Sollentuna bio.