De kämpar för sitt bibliotek

Sanna Vinblad och barnen Saga, Charlie och Nova går ofta till biblioteket i Gribbylund. Malgorzata Leander och sonen Alex sitter till höger.
Sanna Vinblad och barnen Saga, Charlie och Nova går ofta till biblioteket i Gribbylund. Malgorzata Leander och sonen Alex sitter till höger.
I höst avgörs det om biblioteket i Gribbylund ska få vara kvar eller inte. I väntan på beslut samlar de boende in underskrifter till en protestlista. Budskapet är glasklart: de vill behålla sitt bibliotek.

Biblioteket i Gribbylunds framtid står och väger. I en utredning som presenterades i våras föreslogs att biblioteket skulle läggas ned tillsammans med biblioteken i Hägernäs och Skarpäng. Det för att spara pengar som ska kunna satsas på att utveckla de bibliotek som får vara kvar.

Men förslaget väckte starka protester, och politikerna beslöt att skjuta upp beslutet till i höst. Nu kraftsamlar invånarna i Gribbylund för att få behålla sitt bibliotek.

– Vi har startad en namninsamling, hittills har vi fått in 250 underskrifter och jag har inte träffat någon som inte velat skriva under, säger Malgorzata Leander.

Hon bor i närheten och kommer ofta hit med sina barn. Malgorzata Leander tycker att biblioteket utgör en viktig samlingspunkt i Gribbylund.

– Här träffas gamla och unga, det finns inte många sådana platser i Gribbylund. Man kan inte bara se till lånestatistik, biblioteket är mer än så, jag kommer ofta hit med mina barn och läser en stund utan att låna någonting, säger hon.

Därför blev hon upprörd när hon fick höra talas om att biblioteket kanske skulle läggas ned.

– Jag jobbar och betalar skatt, och för det vill jag att det ska finnas ett bibliotek för mina barn, säger Malgorzata Leander.

Hon tog kontakt med grannar och vänner och tillsammans började de samla in namnunderskrifter. Stödet för dem är stort.

– Många är väldigt upprörda. Biblioteket betyder mycket, personalen här är fantastisk och ordnar så mycket för besökande. Många barn får till exempel se sin första teater här, säger hon.

Ett problem för Malgorzata Leander och hennes vänner är att många inte verkar känna till att biblioteket kan läggas ned. Därför kampanjar de nu för att sprida budskapet. Protestlistan finns på Ica för de som vill skriva under.

Fakta

Biblioteksutredningen

Syftet med biblioteksutredningen var att hitta sätt att frigöra resurser som kan användas för att satsa på att utveckla några av biblioteken. Tre förslag togs fram.

Förslag 1: Biblioteken i Hägernäs, Skarpäng och Gribbylund läggs ner. Huvud­biblioteket, Täby Kyrkby och Näsbypark blir kvar.

Förslag 2: Biblioteken i Hägernäs och Skarpäng läggs ner. Huvud­biblioteket, Täby Kyrkby, Näsbypark och Gribbylund blir kvar.

Förslag 3: Biblioteken i Hägernäs och Skarpäng läggs ner. Huvudbiblioteket, Täby Kyrkby, Näsbypark, och Gribbylund blir kvar. Dessutom öppnar ett nytt bibliotek i Arninge/Ullna.