ANNONS

De kan vräkas från sitt hem – efter 27 år

Danny Sundman och Anna Sundman är två lokala profiler i Lillängen som riskerar vräkning efter 27 år.
Danny Sundman och Anna Sundman är två lokala profiler i Lillängen som riskerar vräkning efter 27 år.
Anna Sundman och hennes son Danny har bott i det gula huset som ligger längs med Värmdövägen i 27 år. Nu riskerar familjen att vräkas av den nya hyresvärden.
ANNONS

Anna Sundman visar runt på tomten i Lillängen där huset står. På Värmdövägen bredvid far bilarna förbi. Ett av hyresvärdens argument för att rättfärdiga en vräkning av familjen inför hyresnämnden är att de förfular området.

Anna Sundman visar den kattplanka som värden har tagit upp. Den löper genom ett träd och upp till andra våningen där lägenheten ligger. Dessutom har sonen Danny, som tycker om att meka, förvarat ett stort antal mopeder vid fastigheten.

Familjen menar i stället att det är hyresvärden som står för förfulningen. Vid sidan av huset ligger en nedmonterad byggställning och vid förrådet har han staplat stora plåtplattor, som nyligen har blåst ner från taket.

Under de 27 år som familjen Sundman har bott i huset har de aldrig funderat på att flytta.

– Jag trivs i området och har väldigt bra kontakt med mina grannar, säger Anna Sundman.

– Det är tråkigt att det har blivit så här. Innan de köpte kåken så var allt hur bra som helst, fortsätter sonen Danny.

En allvarlig anklagelse från hyresvärden är att familjen skulle ha vägrat hantverkare tillträde vid renoveringsarbeten, vilket är ett skäl till vräkning. Familjen hävdar att de har släppt in hantverkarna men argumenterat mot de beslut som de tyckt har varit felaktiga. Som när de ville dra rör genom skafferiet.

En av dem som har engagerat sig i familjen Sundmans situation är P-O Brogren, som är ombudsman på Hyresgästföreningen.

– Som fastighetsägare går fram nu förtiden så är det här inget ovanligt. Om domstolen anser att hyresgästens argumenterande är likvärdigt med att fysiskt stoppa hantverkarna så är det allvarligt. Vi tycker inte att de har fog för anklagelserna, säger han.

ANNONS

Anna Sundman är orolig över vad som kommer att hända med familjen om den vräks.

– Vi hamnar väl i något garage. Eller så får vi sova i bilen.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt fastighetsvärden.