De kom riktigt nära drottningen

Ahona Akhond, Nathalie Morales, Nairat Nassor Abdallah och Farangiz Tohirova i Kista grundskola stod längst fram när Silvia talade för skolans elever i samband med Mentor Sveriges årsstämma.
Ahona Akhond, Nathalie Morales, Nairat Nassor Abdallah och Farangiz Tohirova i Kista grundskola stod längst fram när Silvia talade för skolans elever i samband med Mentor Sveriges årsstämma.
När drottning Silvia besökte Kista grundskola ville många vara med på bild med henne. Tätt hoptryckt med elever och ungdomar från föreningen Mentor Sverige skrattade drottningen:

– Det här var min första groupie. Det var en bra fotograf.

Förra veckan hade Mentor Sverige sin årsstämma på Kista grundskola.

Hedersmedlem och en av ­Mentors grundare är drottning Silvia, som den här dagen talade inför flera elever från Kista grundskola och unga medlemmar i Mentor.

– Det är cool att ha en mentor, sa någon till mig och det är det. Hittills har över femtusen ung-domar fått en egen mentor, något som gör mig mycket stolt. Vi har mycket att lära av er unga, det är ni som är vårt hopp och vår framtid och jag är särskilt glad att ni är här i dag, sa drottningen.

Talet till trots det största ögonblicket för dagen var när drottningen tryckte ihop sig med ungdomar från skolan och unga medlemmar i Mentor för att ta sin första groupie. En bild som till skillnad från en selfie består av flera personer.

– Jag var inte så nervös först, men blev det på scenen när knappen inte funkade och tänkte oh my god, men det funkade sedan och blev många bra bilder. Jag försökte se till att få med så många ungdomar i bilden som möjligt, säger Kelly Sika, medlem i Mentors ungdomsråd som tog bilden.

Mentor Sverige är en ideell organisation som har funnits i 20 år och har som mål att stärka unga mellan 13 och 17 år i deras vardag. Det gör de bland annat genom att matcha vuxna med en tonåring som söker en extra vuxen att prata med. Kista grundskola har sedan åtta år varit samarbetsskola till Mentor Sverige.

– Det är ett bra samarbete, bland annat för att skolan så tydligt jobbar med att alla elever ska gå ut med fullständiga betyg, säger Mentor Sveriges generalsekreterare Karin Jordås.

Tidigare på dagen fick Lokaltidningen Mitt i en pratstund med drottningen.

Har drottningen haft en mentor i sitt liv?

– Det är klart att det har funnits någon som varit viktig, sade Silvia men betonade innan följdfrågan kom att personen inte längre är vid liv.

Vem var det?

– Det är hemligt, svarade drottningen och log.

Fakta

Många kungliga har besökt Järva

I april förra året avlöste besöken från kungahuset varandra.

Kung Carl XVI var först. Han besökte Rinkeby och Kista under en informationsturné arrangerad av Stockholms stad.

Veckan därpå var det Tenstas tur. Kronprinssessan Victoria och prins Daniel tog plats i skolbänken när de besökte SFI i Tensta. Kronprinssessan hyllade då eleverna som kämpade med att lära sig ett så svårt språk som svenska.