De lagar moskéns iftar

Shovon Sad, Rezaul Haque och Mohammed Anis - tre vänner som startade upp Kista Garden.
Shovon Sad, Rezaul Haque och Mohammed Anis - tre vänner som startade upp Kista Garden.
Ett smakprov på vad som kan erbjudas på Kista Gardens iftarbuffé.
Ett smakprov på vad som kan erbjudas på Kista Gardens iftarbuffé.
Under ramadan är det bråda dagar för kockarna på restaurang Kista Garden.

När andra som fastar tar det lugnt lagar de kvällens iftarbuffé och en stor del av Kista moskés iftar.

– Det går bra att jobba trots att man fastar. Jag är van, säger Rezaul Haque, ägare till Kista Garden.

Förra året lagade de alla iftarrätter under fastemånaden till Khadija Center, som ligger intill restaurangen. Iftar är det mål som muslimer äter när fastan bryts efter att solen gått ner.

I år har de lagat en del av maten till moskén, och de kvällar som de gör det blir det över 400 mål mat som lagas per dag.

Varje kväll dukar de även upp en iftarbuffé med indisk och bengalisk mat i restaurangen för de familjer och andra som vill komma dit och äta när fastan bryts för kvällen.

Under ramadan håller de öppet senare än vanligt, för att kunna erbjuda iftarbuffén.

Kista Garden öppnade för ett och ett halvt år sedan av Rezaul Haque och några av hans vänner.

Rezaul Haque kom till Sverige från Bangladesh 2009. Det var när han var student i Dalarna och pluggade MBI, Master of Business Informatics, som han tillsammans med en kompis bestämde att de måste göra något inför framtiden.

– Du vet, ”the happiness of creativity”. Så vi började att samla ihop till ett kapital, tillsammans med andra vänner. När vi fick chansen att ta över lokalerna här vid Kista torg tänkte vi att det var perfekt för en restaurang, säger han.

Kompisen som han spånade idén med från början, Mohammed Anis, är en av kockarna nu, och det är även Shovon Sad, som kom från Bangladesh samtidigt som Rezaul Haque.

– Det är fint att jobba med sina vänner. Jag är också kock och hoppar in när det behövs, säger Rezaul Haque.

Sedan invigningen av restaurangen har det rullat på bra för de tre vännerna.

– Folk åker faktiskt hit från hela stan för att de hört talas om vår indiska mat, säger Rezaul Haque.